Sałatka z jarmużu, persymony i sera feta

Dzisiaj będzie szybko – sałatka z jarmużu, persymony i sera feta. Jarmużu po raz pierwszy w życiu spróbowałam tutaj. Na półkach znajdziemy go w różnych odmianach pod pseudonimem kale. Przy pierwszym razem nie wywarł na mnie nie wiadomo jakiego wrażenia – ot lekko kapustowaty smak i bardzo jędrna faktura. Ale między jednym a drugim pęczkiem z bazarku jakoś tak ten jarmuż mnie wciągnął. I teraz dodaję go do wszystkiego. Dzisiaj rano piłam z nim smoothie, robię z nim szybkie sałatki, dodałam go nawet do burgerów, a jutro przerobię go na chipsy.

Wiem, że w Polsce jakiś czas temu nastała moda na zapomniane warzywa typu jarmuż, topinambur, czy skorzonera. Nie mam pojęcia, czy moda przerodziła się w coś więcej i jak na chwilę obecną przedstawia się obecność tego warzywa. Jakby nie było, warto się za nim rozejrzeć, bo jeśli wierzyć różnym źródłom, to jarmuż jest jednym z najzdrowszych warzyw: posiada mnóstwo żelaza, przeciwutleniaczy, ma mnóstwo witaminy K, C i całą masę innych składników zbawiennych dla naszego organizmu. Super food na całego.

W dzisiejszej sałatce jarmuż występuje z sezonową persymoną (kaki) i serem feta. To bardzo smaczna mieszanka, która na pewno często będzie gościć na moim stole. Tej zimy zamierzam sprawdzić na własnej skórze, czy jarmuż faktycznie jest tak zdrowy jak go malują.

sałatka z jarmużu i persymony

Sałatka z jarmużu persymony i fety (porcja na 2 osoby)

2 garście jarmużu

1 duża persymona (kaki)

1/2 średniej czerwonej cebuli

ser feta (1/2 kostki)

1 łyżka soku z cytryny

3 łyżki oliwy

sól, pieprz

Jarmuż potnij możliwie na najcieńsze paseczki. Persymonę obierz ze skóry i potnij w drobną kostkę. Tak samo zrób z cebulą. Wszystkie składniki umieść w misce. Sok z cytryny zmieszaj z oliwą. Zalej nim przygotowane warzywa. Pokrusz na nie ser feta. Wszystko dobrze wymieszaj. Dopraw do smaku odrobiną soli i sporą dawką pieprzu. Podawaj natychmiast.

Smacznego!

sałatka z jarmużu i persymony

2 thoughts on “Sałatka z jarmużu, persymony i sera feta

  1. Mam zamrożony jarmuż i boję się go użyć. Co radzisz?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>