Sałatka oczyszczająca. Lodówkę i szafki.

Brukselkowa tarta tatin spełniła swoje zadanie i w tym roku na nowo zakochałam się w brukselkach. Jutro, jak tylko stan zdrowia pozwoli mi opuścić mieszkanie, wyskoczę do sklepu po kolejną ich porcję. Mam kilka pomysłów na to, jak ożywić świat brukselkowej nudy i dzisiaj kolejny z nich.

_MG_7651

To kolejna z jarzynowych śmieciówek, które tak bardzo upodobałam sobie ostatnimi czasy. Tym razem w misce wylądowała upieczona dynia, podduszone brukselki, cały pęk kolendry. Do nich pęczak i quinoa, którego resztka aż prosiła się o wykorzystanie. I w zasadzie mogłabym powiedzieć stop, ale dodałam jeszcze troszkę zalegającej mieszanki sałat i kilka pestek granatu, dla koloru. Nie są one absolutnie niezbędne, dla tego przemilczę je w przepisie ;)

_MG_7632

1/3 szklanki pęczaku

1/4 szklanki quinoa

1/2 dyni piżmowej

ok 300 g brukselek

1/2 pęczka kolendry

2 ząbki czosnku

2 łyżki oliwy

1/2 łyżeczki płatków chilli

sól, pieprz

oliwa

sok z 1 cytryny

oliwa

ser feta

Dynię obierz ze skóry i pokrój w drobną kostkę. Skrop oliwą i posyp chilli, ułóż na blasze i piecz przez ok 25 minut w 200 stopniach. Brukselki potnij w poprzek na cztery kawałki. Jeżeli Ci się chce, możesz oddzielić liście od głąba. Na patelni podgrzej 3 łyżki oliwy i dodaj posiekany czosnek. Smaż chwilę, po czym dodaj brukselkę. Smaż przez kilka minut, a następnie zalej brukselki szklanką wody. Duś bez przykrycia aż cała woda odparuje, a brukselka zmięknie. Pozostaw do przestygnięcia.

Quinoa i pęczak wsyp do szklanki, a następnie do garnka. Wlej do niego nieco ponad dwa razy tyle wody, ile kasze zajmowały w szklance. Dodaj łyżkę soli, doprowadź do wrzenia, zmniejsz gaz do połowy i gotuj ok. 15 minut, raz na jakiś czas mieszając. Zestaw garnek z ognia, przykryj pokrywką i pozostaw na 10 minut, aby kasze wchłonęły całą wodę. Poluzuj je widelcem i pozostaw do lekkiego przestygnięcia.

W misce umieść dynię, uduszoną brukselkę i ugotowaną kaszę. Dodaj niedbale posiekaną kolendrę, wciśnij sok z cytryny i wlej 3 łyżki oliwy. Wymieszaj wszystko dobrze. Podawaj natychmiast, w temperaturze pokojowej, z grubym plastrem sera feta.

Smacznego!

_MG_7640

_MG_7681

7 thoughts on “Sałatka oczyszczająca. Lodówkę i szafki.

  1. Wszystkiego dobrego-smakowitego na nowym adresie. U Ciebie jak zwykle prze-pysz-nie i kolorowo!

  2. Brukselka i dynia ;D to jest to !!!
    Ładnie w tym nowym miejscu! Ale pewnie chwile zajmie mi przestawienie się z poprzedniego uroczego i zabawnego banerku z tytułem bloga ;]. Pozdrawiam!

  3. A wyszukiwarka przepisów będzie? czy tez ja jej nie widzę po prostu?

    • Aga, popatrz w prawo i do góry :)

      • Zamiast dyni dałam pomidory i cukinie bo akurat miałam na zbyciu. Sałatka świetna! Brukselka rozpływa sie w ustach. Jednak dla mnie za duzo soli do kaszy – sałatka wyszła bardzo słona. Ale mimo wszystko bardzo ciekawa :-) pozdrawiam!

        • Natalia, nie bede ukrywać, że dynia trochę równoważy słoność i poza tym sól z pęczaku jest jedyną solą w sałatce. Ale faktycznie można zmniejszyć jej ilość zwłaszcza, że jest jeszcze feta. Nawet o połowę.

  4. Zrobiłam tę sałatkę, pychotka!!!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>