Sałatka figa z boczkiem i burratą

_MG_1484

Tydzień temu przyleciała do mnie moja przyjaciółka, z którą ostatni raz widziałam się prawie rok temu, kiedy zapłakane żegnałyśmy się na Dworcu Centralnym. Czas i odległość bardzo dobrze weryfikują znajomości i dobrze pokazują komu zależy na nas i odwrotnie. Z Elą rozmawiamy prawie codziennie, jesteśmy na bieżąco z tym co się u nas dzieje. I choć upłynęło prawie dwanaście miesięcy podczas których wydarzyło się dużo rzeczy, nasza relacja wygląda dokładnie tak samo jak wtedy, kiedy mieszkałam w Warszawie. Zmieniło się tylko to, że dzisiaj zamiast leżeć na kanapie i oglądać Nigellę oglądamy filmy dokumentalne na Netfliksie, w którym Ela zakochała się równie mocno co ja. Poza tym codziennie chodzimy na kawę, pokazuję Eli swoje ulubione miejsca, gotuję obiady, Ela zmywa. Sielanka. Gdyby tylko czas nie leciał tak szybko…

Tę sałatkę zrobiłam na chwilę przed przyjazdem Eli, ale ponieważ mam w lodówce i figi i boczek, będzie to nasz dzisiejszy plan obiadowy. Ta sałatka nie ma mnóstwa składników, ale  naprawdę nie potrzeba jej nic więcej. Boczek, który jest dość znanym kompanem słodkich fig jest tu obecny także w winegrecie, który zawiera tłuszcz wytopiony w boczku w trakcie smażenia. Zaledwie dwie łyżki w w sosie cudownie otulają sałatę lekko wędzonym aromatem, figi dosładzają a burrata (lub mozzarella) dodaje kremowej konsystencji. Połączenie smaków dość oczywiste i klasyczne, ale jakże pyszne.

_MG_1489

Sałatka figa z boczkiem

4 garście mieszanki sałat

4 plastry boczku

1 kula sera burrata lub mozzarella

kilka świeżych fig

1 łyżka octu balsamicznego

2 łyżki oliwy

2 łyżki tłuszczu wytopionego z boczku

1 mały ząbek czosnku

1/2 łyżeczka miodu

świeży pieprz, szczypta soli

Sałaty zmieszaj w misce, figi pokrój na ćwiartki. Plastry boczku potnij na mniejsze kawałki i usmaż na złoty kolor na patelni. Zdejmij z patelni usmażone kawałki boczku, a wytopiony tłuszcz przelej do małej miseczki. Dodaj do niego zmiażdżony czosnek, oliwę, miód, ocet balsamiczny, sól i pieprz i wszystko energicznie ubij widelcem lub trzepaczką, aby uzyskać gładką emulsję. Przygotowanym winegretem zalej sałatę i dobrze wszystko wymieszaj, aby liście równomiernie pokryły się sosem. Ułóż na sałacie cząstki fig, podsmażony boczek oraz kawałki porwanej burraty (lub mozzarelli). Podawaj natychmiast.

Smacznego!

_MG_1491

8 thoughts on “Sałatka figa z boczkiem i burratą

  1. Ależ pysznie wygląda :)

  2. Wczoraj zrobiłam sałatkę według powyższego przepisu. Smakowała pysznie :)

  3. I’m more than happy to find this page. I wanted to thank you for ones
    time for this particularly wonderful read!! I definitely loved every little bit of
    it and i also have you book-marked to look at new stuff in your
    website.

  4. Wygląda super, muszę spróbować bo uwielbiam figi ;)

  5. Hi there Dear, are you in fact visiting this site regularly, if
    so afterward you will definitely obtain fastidious knowledge.

  6. […] et par ret så fine opskrifter som jeg gerne vil prøve af her i løbet af sommeren. Den første er denne figen salat. Figner er bestemt en af mine favorit ingredienser, elsker dem virkelig og mikset med […]

  7. […] toast, via 2. Fig salad, via 3. Melon and cucumber mint salad, via 4. Poached ginger pears, via 5. Carrots with black […]

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>