Ruskie

Jaki geniusz drzemie w tych pierogach, że nigdy nie mam ich dość? zastanawia się moja mama za każdym razem gdy na widelec nadziewa kolejnego ruskiego. Nie znam większej fanki ruskich pierogów od niej. Każdy powód jest dobry, aby trochę polepić. Jej pierogi są doskonałe – mają mięciutkie, łatwo sklejajęce się ciasto i delikatny farsz. Nie ma w nim jajka (bo rozrzedza), ani cebulki (jest za bardzo intensywna).

Najfajniej jest, kiedy możemy robić je razem. Stajemy razem przy stolnicy. Jedna tnie kawałki ciasta i toczy z nich kulki, druga rozwałkowuje je na placuszki. Lepimy już wspólnie, gotujemy i zjadamy. Z niezliczoną ilością dokładek.

1 porcja ciasta na pierogi (przepis tutaj)

200 g tłustego twarogu

4 średnie ziemniaki (ok. 0,5 kg)

sól, pieprz

boczek, śmietana

Zanim zrobisz ciasto przygotuj farsz. Ziemniaki obierz, wrzuć do gotującej się, osolonej wody. Ugotuj do miękkości, odcedź. Dodaj twaróg (ewentualnie 1 cebulkę, którą usmażyłeś na złoto na 2 łyżkach oleju) i za pomocą ugniataczki do ziemniaków ugnieć jednolity farsz. Dopraw solą i pieprzem wg własnych upodobań. Brak dodatku jajka sprawia, że bez obaw możesz próbować farszu oraz do pierogów dodać go dużo więcej, gdyż jest dość ścisły i fajnie formuje się w kulki.

Ciasto potnij na małe kawałki, z których utocz w rękach kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Na dobrze umączonym blacie rozwałkuj je na dość cienkie placuszki* . Na środku każdego placuszka umieść kulkę farszu wielkości orzecha włoskiego. Zlep i ułóż na dobrze umączonym blacie. Gotuj we wrzącej wodzie, wyciągnij dwie minuty po tym jak wypłyną na wierzch. Podawaj natychmiast ze skwarkami lub śmietaną. A najlepiej z jednym i drugim.

* ciasto można rozwałkować i przy pomocy szklanki powycinać placuszki, pozostałe ciasto ponownie należy zagnieść, jednak należy uważać, aby wgnieść w nie jak najmniej mąki. W przeciwnym razie pierogi będą twarde.

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>