Roztoczański przysmak – pieczone pierożki z kaszą gryczaną

Przyznaję szczerze, że nigdzie indziej niż w okolicach Zamościa nie widziałam takiej konfiguracji. Myślę, że to może być potrawa regionalna, ale może się mylę. Pierożki to urocze drożdżowe bułeczki z gryczano – serowym farszem. Bez nich święta w moim domu nie mogły się obyć. Pamiętam tę ekscytację, kiedy czekałam aż się upieką a potem wcinałam jeszcze ciepłe. Mój mąż uwielbia je z pieczystym mięsem i dużą ilością ćwikły. Ja wolę je same, ewentualnie przekrojone i lekko posmarowane masłem. Zapijane koniecznie posłodzoną herbatą z ulubionego kubka.

0,5 kg mąki pszennej

0,5 szklanki mąki kukurydzianej

1/4 kostki świeżych drożdży

1 szklanka mleka

2 łyżki oliwy

1 łyżeczka cukru

0,5 łyżeczki soli

2 żółtka

***

2 torebki kaszy gryczanej

2 cebule

1 kostka twarogu

1 jajko

sól, pieprz

***

żółtko

2 łyżki śmietany

 

Drożdże rozpuszczamy z 2 łyżkami mleka i łyżeczką cukru. Dodajemy mąkę, aby zagęścić rozczyn. Odstawiamy go na 15 minut, żeby drożdże zaczęły pracować.

W misce mieszamy suche składniki na ciasto. Dodajemy rozczyn i stopniowo wlewamy mleko, dodajemy 2 żółtka, potem oliwę. Wyrabiamy ciasto około 10 minut. Im więcej powietrza wtłoczymy w nie w trakcie wyrabiania, tym ciasto będzie puszystsze. Ciasto przekładamy do wysmarowanej oliwą miski i zostawiamy do wyrośnięcia na około 40 – 60 min.

Kaszę gotujemy według przepisu na opakowaniu. Pokrojoną drobno cebulkę podsmażamy na złoty kolor. Do kaszy dodajemy: cebulkę i pokruszony twaróg. Widelcem dokłądnie łączymy składniki. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Na koniec wbijamy jajko i wszystko jeszcze raz dokładnie mieszamy. Farsz gotowy.

Wyrośnięte ciasto przebijamy pięścią, aby je odgazować. Odrywamy z niego małe kuleczki, z których robimy płaskie placuszki. Na każdym placuszku umieszczamy łyżeczkę farszu, który zamykamy ciastem. Formujemy podłużne bułęczki, które układamy na blasze wyściełanej papierem do pieczenia.

Gotowe bułeczki zostawiamy do wyrośnięcia na kolejne 30 minut. Przed włożeniem do pieca smarujemy je żółtkiem zmieszanym ze śmietaną lub mlekiem i posypujemy makiem. Pieczemy na złoto przez 20 minut w 180 stopniach.

Z porcji wychodzi około 35 pierożków. Smacznego!

 

 

 

 

One thought on “Roztoczański przysmak – pieczone pierożki z kaszą gryczaną

  1. to sa najlepsze pierozki na ktorych wyroslam,nasz regionalny jeden z wielu przysmak z ktorym dziele sie ze znajomymi tutaj w Canadzie pozdrawiam
    Dziekuje za przepis i przypomnienie

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>