Przesadzone drożdżówki

Przyznaję się bez bicia. Mam tendencję do przesady. Innymi słowy, lubię zaszaleć. Zwłaszcza w kwestii słodkich wypieków. Bo jak spadać, to z wysokiego c. Jak iść do wiezienia, to za ciężkie miliony. Jak już grzeszyć, to już grzeszyć. Kto widział, żeby drożdżówki nadziać czekoladowym masłem orzechowym, karmelem, a po upieczeniu polać je karmelem raz jeszcze i posypać orzechami? Ja.

I zdziwi się ten kto myśli, że z piekarnika wyciągnie drożdżowy ulepek. Nic z tych rzeczy. Drożdżówki są subtelnie słodkie, słone od masła czekoladowego i nieco gorzkie od czekolady. Coś zdecydowanie dla dorosłych. Wciągające, niebezpieczne.

3 szklanki mąki

10 g świeżych drożdży

1 szklanka letniego mleka

1 łyżka miodu

1 łyżka esencji waniliowej

2 łyżki roztopionego masła

Drożdże rozpuść w szklaneczce z 2 łyżkami letniego mleka i łyżeczką cukru. Dodaj łyżkę mąki, zamieszaj i odstaw w ciepłe miejsce aby ruszyły. Do miski wsyp mąkę, dodaj drożdżowy rozczyn, mleko zmieszane z miodem, roztopione masło i esencję waniliową. Za pomocą miksera z hakami wyrób gładkie i elastyczne ciasto. Odstaw w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Jeżeli masz ochotę, to wyrośnięte ciasto możesz przebić i schować do lodówki na całą noc do ponownego wyrośnięcia, nabierze wtedy wyjątkowego smaku. W czasie kiedy ciasto rośnie przygotuj nadzienie:

250 g orzeszków ziemnych

1 łyżeczka cukru

1 łyżeczka oleju

100 g czekolady deserowej

Do orzeszków dodaj cukier i olej. Miel je blenderem tak długo aż zamienią się w prawie płynną, gładką masę. W kąpieli wodnej rozpuść czekoladę. Dodaj ją do masła orzechowego i starannie wszystko wymieszaj. Przygotuj karmel.

1/2 szklanki cukru

50 g masła

100 ml śmietanki kremówki

Cukier umieść w rondelku, dodaj masło. Na średnim ogniu nieustannie mieszając doprowadź do tego, aby masło wraz z cukrem rozpuściło się i uzyskało gładką konsystencję. Zajmie to chwilę, nie przestawaj mieszać. Kiedy mikstura zrobi się gładka i nabierze głęboko bursztynowego koloru odsuń się od garnka ale nie przerywając mieszania wlej śmietanę kremówkę. Zdejmij garnek z ognia i mieszaj łyżką do momentu aż śmietana połączy się z karmelem. Ponownie postaw garnek na ogniu i kiedy mikstura zacznie bulgotać, zdejmij ją z ognia.

Ciasto drożdżowe rozwałkuj na dość duży kwadrat o grubości 0,3 cm. Ciasto posmaruj czekoladowym masłem orzechowym, a następnie skrop karmelem. Zwiń dłuższym bokiem w roladę. Odcinaj kawałki o grubości 2,5 – 3cm. Z tej porcji wyjdzie Ci 12 sporych drożdżówek, lub 18 mniejszych. Umieść je w formie na muffinki i pozostaw do wyrośnięcia na 30 minut. Piecz w 180 stopniach przez ok 30 minut. Kiedy lekko ostygną, możesz polać je raz jeszcze karmelem i posypać posiekanymi orzeszkami laskowymi.

PS. Masło orzechowe i czekolada oczywiście rozpuszczą się w takcie pieczenia. Troszkę wypłynie poza drożdżówki, część wniknie w ciasto nadając mu niebywałej miękkości.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>