Przepyszne ciasteczka z żurawiną i białą czekoladą.

Mój mąż mówi do mnie wieczorem: Monisiu, czy możesz przez chwilę tyle nie piec? Mówię mu: Dobrze, Bartusiu. Faktycznie ostatnio trochę zaszalałam, chwila odpoczynku się przyda. Ale rano, kiedy wertuję do śniadania moją ukochaną książkę z Ottolenghi wiem, że nie dotrzymam słowa. Ciasteczka z żurawiną i białą czekoladą krzyczą do mnie ze zdjęcia. Kombinuję – mój mąż na pewno się nie obrazi, w końcu paczkę ciastek zjada od ręki. Na wszelki wypadek robję je pod jego nieobecność. Ekspresowo. Kiedy wraca do domu, ciasteczka również ekspresowo znikają. Uff, tym razem mi się upiekło :)

90 g mąki

 1/4 łyżeczki soli

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

1/2 łyżeczki sody

110 g brązowego cukru

25 g białego cukru

100 g masła

1 łyżeczka esencji waniliowej

1 jajko

80 g płatków owsianych

60 g białej czekolady

75 g suszonej żurawiny

 

W szklance mieszamy mąkę, sól, proszek do pieczenia i sodę, odstawiamy na bok. W misce umieszczamy: masło, esencję waniliową i dwa rodzaje cukru. Ucieramy wszystko drewnianą łyżka, aż wszystko ładnie się połączy. Do masy dodajemy lekko ubite jajko, dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy składniki sypkie, czyli mąkę, którą dokładnie łączymy z masą i płatki owsiane, które także muszą zniknąć w masie. Na samym końcu dodajemy żurawinę i białą czekoladę posiekaną na drobne, ale wyczuwalne kawałeczki. Tu już nie przesadzamy z mieszaniem – dwa trzy ruchy łyżką i ciasto gotowe.

Miskę z ciastem wkładamy do lodówki, aby ciasto łatwiej się formowało. 30 minut wystarczy. Nabieramy ciasto łyżeczką od herbaty i formujemy z niego kulki wielkości małego orzecha włoskiego. Kuleczki układamy na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia i lekko przyciskamy.  Pamiętajmy o tym, aby kuleczki leżały w dość dużych odstępach – rosną jak szalone!

Ciasteczka pieczemy na złoty kolor w 170 stopniach przez ok. 10 – 13 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawiamy blaszkę do ostygnięcia i dopiero przenosimy na talerzyk.

Z porcji wychodzi ok. 30tu ciasteczek. Są pyszne, słodziutkie, chrupiące i ciągnące zarazem. Ideał!

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>