Przepraszam Pana, Panie Grycan…

Bo choć wielbię Pańskie lody i uważam, że są najlepsze na świecie (przed czekoladowymi, sułtańskimi tudzież mogą się schować wszystkie Haagen Dazsy świata), to jednak w kwestii sorbetu malinowego, pozwoli Pan, sięgnę do skorodowanej foremki, w której mrozi się wyrób domowej produkcji…

 

1,5 opakowania malin

1 bardzo dojrzały banan

250 g cukru pudru

2 łyżeczki soku z cytryny

 

Maliny miksujemy w blenderze, otrzymane puree przecieramy przez sitko, aby pozbyć się pestek. Do malin dodajemy cukier puder, pokorojnego banana oraz sok z cytryny i ponownie wszystko miksujemy.

Masę wlewamy do foremki i wstawiamy do zamrażarki na jakieś 2,3 godziny. Po tym czasie masę przelewamy naczynia i miksujemy ponownie, ponownie zamrażamy przez 2 – 3 godziny, ponownie miksujemy. Potem masie można dać zamarznąć, kiedy to się stanie kroimy ją na kawałki i miksujemy je raz jeszcze do otrzymania gładkiej, pięknej masy sorbetowej, którą jeszcze lekko podmrażamy, albo i nie…

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>