Prosty chleb z ziemniakami (na drożdżach)

W zasadzie to nie pamiętam kiedy ostatnio robiłam chleb nie na zakwasie. Przez ostatni rok ciągle, ale to ciągle robiłam chleby trzymając się w wypracowanej metody, która dawała mi satysfakcjonujące bochenki. Ale właśnie ta można by powiedzieć rutyna sprawiła, że zapragnęłam potestować nowe przepisy, dające różne efekty. W ręce wpadła mi akurat książka A girl and her pig autorstwa nowojorskiej szefowej  kuchni April Bloomfield, w której znalazłam ciekawy przepis, który czym prędzej postanowiłam zrobić.  O książce napiszę Wam więcej w przyszłym tygodniu, a dziś chleb z ziemniakami.

To prosty i szybki chleb na drożdżach, który nie powinien Wam sprawić najmniejszego problemu. Do ciasta dodaje się rozdrobnione ziemniaki i wodę z ich gotowania. W efekcie otrzymujemy bardzo przyjemny i puszysty chleb z delikatną, ale chrupiącą skórką. I fajnym smaczkiem. Moje uwagi co do przepisu: lepiej odlać trochę więcej wody niż proponowana 1/4 szklanki, ziemniaki mogą być mniej wodniste, lub wasza mąka inaczej wchłonie wodę i może się okazać, że potrzebujecie trochę więcej płynu. Formułę nieco uprościłam, April Bloomfield jest bardzo drobiazgowa jeżeli chodzi o przepisy, ale o tym w przyszłym tygodniu.

_MG_2170

Chleb z ziemniakami na drożdżach (1 bochenek)

450 g mącznych ziemniaków (autorka poleca odmianę russet) +2 łyżeczki soli

1/2 szklanki wody z ugotowanych ziemniaków

5 g drożdży instant (lub 15 g drożdży świeżych)

2 i 1/4 szklanki mąki

2 łyżki oliwy

1 łyżka soli morskiej

Ziemniaki obierz ze skórki i pokrój w kostkę. Włóż je do garnka i zalej taka ilością wody, aby przykryła ziemniaki. Dodaj sól, postaw na gazie i ugotuj do miękkości (ok 15 minut). Odlej pół szklanki wody z gotowania, odcedź ziemniaki i przestudź je.

Wystudzone ziemniaki przełóż do miski i rozdrobnij widelcem. Wlej 1/4 wody z ziemniaków (powinna być ciepła, ale nie gorąca), wsyp drożdże i wszystko dobrze zamieszaj. Dodaj mąkę, oliwę i sól. Zacznij wyrabiać ciasto przy pomocy miksera z hakami lub ręcznie. Gdyby ciasto było za suche, dodawaj po łyżce pozostawionej wody. Zagnieć gładkie i elastyczne ciasto, uformuj je w kulę i umieść w naoliwionej misce. Pozostaw do wyrośnięcia na godzinę, powinno podwoić w tym czasie objętość.

Wyrośnięte ciasto lekko zagnieć i raz jeszcze uformuj w kulę. Dobrze obsyp je mąką. Pozostaw do wyrośnięcia na blasze lub w koszyku do pieczenia. Piecz w piekarniku nagrzanym do 190 stopni, przez ok 40 minut. Przed jedzeniem dobrze wystudź.

Smacznego!

_MG_2176

 

22 thoughts on “Prosty chleb z ziemniakami (na drożdżach)

  1. Bardzo ładnie wygląda, aż chce się ukroić kromkę :)

  2. Piękny! Ja się właśnie zabrałam wczoraj przed północą za swój pierwszy w życiu chleb, zobaczymy jak wyjdzie, bo jeszcze dam mu trochę wyrosnąć!

  3. Piękny, moja babcia często dodaje ziemniaki do chleba, mówi, ze wtedy dłużej jest świeży. Na pewno zrobię, zwłaszcza, że zakwas będę hodować dopiero jak wyjdę za mąż :D

  4. wygląda naprawdę smacznie. ale czy posmak ziemniaków nie jest wyczuwalny?

  5. czy moge uzuc gluten-free maki??

  6. jeśli używamy drożdży świeżych, to czy należy z nich wcześniej zrobić zakwas? czy wsypać takie pokruszone?

  7. Przepysznie wygląda ten chleb.
    jejku, kiedy ja upiekę w ogóle jakiś chlebek, eh..
    Pozdrawiam serdecznie. :)

  8. musze koniecznie spróbować. wygląda pysznie

  9. już rośnie! no i przypomniało mi się, czemu nie muszę podnosić na siłowni!

  10. moge poprosic o odpowiedz na moje powyzsze oytanie czy bedzie ok jak uzyje gluten free maki? dziekuje

    • Marta, niestety nigdy nie korzystałam z mąki bezglutenowej. Wydaje mi się, że to by się mogło udać, ale chleb musiałby by wyrastać i być pieczony w foremce.

  11. jak duzy wychodzi chleb z tego przepisu tzn ile wazy?

  12. Czy waga ziemniaków 450 g dotyczy ziemniaków przed obraniem, po obraniu?

  13. Witaj, czy chleb mogę dać do keksówki?

Odpowiedz na „karmel-itkaAnuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>