Proste ciasto z kawową kruszonką

 Czas godziny „W” zbliża się nieubłagalnie. Jeszcze nie ma w nas popłochu, ale po mału taksuję rzeczy w mieszkaniu i nadaje im wartości: zabieram, zostaje. Wczoraj przejrzałam książki kucharskie, kiepsko mi poszło. Odrzuciłam zaledwie dwanaście tytułów, całą resztę biorę ze sobą. Tak jak wszystkie foremki, koszyczki, patery i talerze. Z zamrażarki wyciągam magazynowane woreczki. Wychodzi na to,  że w tym tygodniu będziemy się żywić głównie grzybami :) Nie wiem co zrobię z kolekcją marmolad, makaronów, oliw, mąk, przypraw. Przez lata nazbierałam tyle rzeczy, że w zasadzie mogłabym nimi spełnić najbardziej wyszukane fanaberie. A teraz? Zaczynać wszystko od zera, czy pakować kolejne kartony? Jestem kiepska w przeprowadzki, ale trzeba to przetrwać. Jakieś rady? :)

Ciasto, na które natknęłam się w książce The Back In The Day Bakery Cookbook bardzo dobrze wpisało mi się w akcję czyszczenia lodówki i niwelowania zapasów. Wszystko akurat miałam pod ręką i do szczęścia brakowało mi tylko maślanki. To wypiek z gatunku bardzo prostych. Efekt jest jednak dość wyrafinowany. To dzięki czekoladowo – orzechowo – kawowej kruszonce pokrywającej nieskomplikowany spód. I cukrowi muscovado, którym zastąpiłam cukier biały. A dodatek tegoż, jak powszechnie wiadomo, wywraca wszystko do góry nogami, przenosząc smaki do wymiaru dyskretnej, intrygującej słodyczy.

 

2 szklanki mąki

1 szklanka cukru

125 g masła w temp. pokojowej

1/2 łyżeczki soli

1 szklanka prażonych orzechów włoskich

1 tabliczka czekolady

2 łyżeczki kawy

1 łyżeczka sody

1 szklanka maślanki

1 jajko

1/2 łyżeczki esencji waniliowej

1/2 łyżeczki esencji migdałowej (dałam amaretto)

Mąkę, cukier, sól i masło umieść w misce. Przy pomocy rąk lub miksera rozetrzyj masło ze składnikami sypkimi. Odbierz szklankę kruszonki, dodaj do niej posiekaną czekoladę, orzechy oraz kawę. Do pozostałej części dodaj resztę składników i utrzyj wszystko na gładką masę. Przelej ją do wysmarowanej masłem foremki, wierz posyp kruszonką. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 40 minut. Prawda, że proste? Smacznego!


3 thoughts on “Proste ciasto z kawową kruszonką

  1. Hej, kawa rozpuszczalna czy zwykła mielona ma być ? a może jednak zaparzona ? hmmm

  2. Beata Kozłowska

    Całkiem smaczne ciasto. Nie miałam maślanki, więc dałam miks kefiru, mleka i kwaśnej śmietany, ciasto wyszło delikatne i puszyste. Robi się je ekspresowo! Jedyny problem, jaki miałam to wielkość blaszki. Na takiej klasycznej 24 na 37 ciasta było za mało, więc użyłam mniejszej 25 na 25. Wyszło ok, ale spokojnie można było użyć trochę większej formy.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>