Prawie jak omlet cesarski

Czasami robiła mi go mama, która przywiozła ten przepis z Austrii. Pamiętaj, mówiła, na jedno jajko dajemy łyżkę mąki. Smażyła go potem na patelni, rwała na kawałki i podawała z ulubioną konfiturą ze śliwek. Powracam do niego często. Zazwyczaj w sobotę, przed zakupami, kiedy w lodówce nie ma nic oprócz kilku jajek i paru ponapoczynanych słoiczków z ulubionymi dżemami.

 

 

3 jajka

3 łyżki mąki

1 łyżka śmietany kremówki

2 łyżki masła

Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Do piany dodajemy lekko roztarte żółtka i mąkę. Delikatnie mieszamy. Na patelni topimy maso i wylewamy masę jajeczną. Kiedy omlet zezłoci się od spodu tniemy go na mniejsze kawałki, które następnie przewracamy na drugą stronę i dosmażamy przez chwilę.

Gotowy omlet podajemy posypujemy cukrem pudrem. Podajemy ze świeżymi owocami lub ulubionym dżemem. Smacznego!

 

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>