Pomidory i figi pod razową kruszonką

Agata Wojda, szefowa kuchni warszawskiego Opasłego Tomu od niemal roku daje się poznać na łamach KUKBUKA (papierowego jak i wirtualnego) jako wspaniała felietonistka. To jest jednak zupełnie inna jakość, gdy za pisanie o jedzeniu zabiera się ktoś, kto na co dzień zajmuje się tym zawodowo. A w dodatku ma taki dryg do pisania jak Agata, której teksty czytam jednym tchem zaśmiewając się przy tym na głos. Kto jeszcze nie miał przyjemności, ten szybciutko klika tutaj. Gwarantuję Wam inspirującą, lekkostrawną i szalenie dowcipną lekturę.

 

W najnowszym numerze KUKBUKA Agata Wojda zabiera nas do Francji, do pomidorowych ogrodów przeznaczonych tylko dla wybranych. Czytając te pomidorowe opowieści czułam niemal na języku ich słodycz . A że akurat była środa, to poszłam na pobliski farmer’s market, żeby kupić sobie kilka dojrzałych sztuk. Mam tam swoją ulubioną sprzedawczynię – ponurą meksykańską farmerkę, która podobnie jak czasami ja, ewidentnie nie radzi sobie z amerykańską wylewnością i naduprzejmością, która bez mała kilkunastokrotnie przekracza normy europejskie. Zasypywana przez wypielęgnowane emerytki wielokroć powtarzanymi życzeniami najwspanialszego dnia i podziękowaniami za najlepsze możliwe warzywa ma taki wyraz twarzy, jakby za chwilę miała sięgnąć pod ladę i zrobić to, o czym opowiada pewien słynny film Joela Schumachera z Michaelem Douglasem w roli głównej ;)

Wracając do domu z małą siateczką pomidorków  rozpamiętywałam ten felieton, zwłaszcza część o Brunonie Adonisie, pomidorowym oligarsze z Prowansji, którego pomidorów dostąpić mogą jedynie najlepsi z najlepszych gotujących. Pojawiło się tam hasło „beza z truskawkami, fenkułem i pomidorami”. Czy po prostu plastry pieczonych pomidorów skropione miodem, posypane lawendą, serem kozim i fleur de sel. Słodkie pomidory na słodko.To jest właśnie to, co uwielbiam. Kreatywne i osiągalne w domu zabawy formą, ale nie ingerującą w molekuły. Zrobiłam rachunek sumienia własnej lodówki – przypomniałam sobie o figach kupionych dwa dni wcześniej, wiązce rozmarynu kupionej tydzień wcześniej. Miałam mąkę, parmezan, prowansalski ocet malinowy, którego maluteńką buteleczkę przywiozłam ze sobą. No i nową patelnię żeliwną ;) Sami widzicie, że nie mogło z tego wyjść nic innego, jak pomidorowe crumble ;)

Można je zjeść na śniadanie. Można na lekki obiad z rukolą skropioną czosnkowym winegretem. Można też na deser. Ja teraz już wiem, że mogłabym to crumble jeść trzy razy dziennie. Póki pomidory maszerują w sezonie obok fig. Koniecznie spróbujcie.

3 szklanki dojrzałych pomidorków koktajlowych

6 małych, lub 4 duże figi

1 ząbek czosnku

2 łyżki oliwy

1,5 łyżki octu malinowego (lub balsamico)

30 g masła

4 łyżki pszennej mąki razowej

4 łyżki startego parmezanu

1 łyżeczka drobno posiekanego rozmarynu

1 łyżka pokruszonych płatków migdałowych

1/3 łyżeczki soli

kozi ser

Pomidorki opłucz i wytrzyj do sucha. Te malutkie możesz zostawić w całości, te troszkę większe przekrój na pół. Figi pokrój w ósemki. Figi i pomidory przełóż do miski. Dodaj ocet, oliwę i posiekany ząbek czosnku. Wszystko dokładnie wymieszaj a następnie przełóż do naczynia do zapiekania (moje miało średnicę 20 cm) i rozmieść równomiernie.

Mąkę, parmezan, płatki migdałowe rozmaryn i sól zmieszaj razem. Dodaj masło pokrojone w małe kostki i palcami rozetrzyj je ze składnikami sypkimi. Kruszonka powinna być na tyle wilgotna, aby łatwo dać się uformować w kulę, ale też łatwo rozpaść.

Przygotowaną kruszonką posyp pomidory i figi. Piecz przez ok. 25 – 30  minut w 180 stopniach lub do momentu, aż kruszonka się zezłoci.  Podawaj natychmiast, z łyżką twarożku koziego. Chociaż kiedy wystygnie, też smakuje obłędnie.

Smacznego!

2 thoughts on “Pomidory i figi pod razową kruszonką

  1. […] Dodają im słodyczy i trochę perfumy. Już myślę o keczupie, już myślę o pół wytrawnym crumble. Ale zaczniemy od sałatki. Dojrzałe pomidory, dojrzałe brzoskwinie, morele. śliwki, […]

  2. […] nie mogę się rozstać z latem- wczoraj na obiad pomidory i figi pod rozmarynową kruszonką (przepis pani waleckiej). na pomidorach ricotta, przy pomidorach letnie jeszcze sałaty- rukola, mizuna, drobna główka […]

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>