Pomarańczowo – miodowe tosty francuskie

Telefon dzwoni o 08:30. To mama, dzwoni zapytać jak poszło na fortecy. Pyta czy obudziła, odpowiadam, że oddzwonię i z nadzieją na resztkę snu przewracam się na drugi bok. Dopiero wtedy się orientuje, że jestem w ubraniach, a całą noc przespałam na kanapie po tym, jak totalnie urwał mi się film na którymś odcinku „Modern Family”. Sroda to dla mnie najbardziej ekstremalny dzień tygodnia, kiedy po nocy wypiekania chleba jadę prosto na targ w Fortecy. A ta akurat była wyjątkowa, bo zamiast wrócić spać do domu musiałam jechać do dentysty, u którego z trudem kilka razy nie zasnęłam na fotelu, kiedy moje zmęczone ciało zaczęło kapitulować wobec pozycji leżącej.

Na szczęście po środzie jest czwartek. Czwartek to moja sobota. Po chlebowym wycisku jaki funduję sobie z początkiem tygodnia przychodzi dzień relaksu. Dzień dogadzania i totalnego egoizmu. Czwartkowa sobota musi zacząć się dobrze. Najlepiej czymś rozpustnym. I koniecznie słodkim. Brzmi jak tost francuski? Oto szybki przepis :)

 

IMG_5042-2

 

Tosty francuskie z pomarańczami i miodem (1 porcja)

2 grube plastry brioszki

1 jajko

1/4 szklanki mleka

1 łyżeczka esencji waniliowej

szczypta soli

2 łyżki klarowanego masła

2 pomarańcze

3 łyżki miodu

pyłek kwiatowy, orzechy włoskie

Obierz ze skórki pomarańczę, pokrój ją w plastry. Na małej patelni rozpuść łyżkę miodu, ułóż na nim plastry pomarańczy i smaż je przez kilka chwilę aż zmiękną i lekko puszczą sok. Zwiększ ogień, dzięki czemu lepiej się skarmelizują. Zdejmij pomarańcze z ognia. Na patelnię wlej pozostały miód oraz wciśnij sok z pomarańczy. Podgrzewaj tak długo aż płyn odparuje i nieco zgęstnieje.

Jajko roztrzep z mlekiem. Dodaj sól i esencję waniliową, zamieszaj. Zanurz w miksturze z obu stron plastry brioszki, lekko je odsącz nad miską. Na patelni rozpuść klarowane masło. Gdy tłuszcz się nagrzeje, połóż na nim namoczoną bułkę. Smaż na złoty kolor z obu stron. Podawaj natychmiast, oblane miodowym sosem, udekorowane plastrami pomarańczy, kawałkami orzechów i odrobiną pyłku pszczelego.

One thought on “Pomarańczowo – miodowe tosty francuskie

  1. Moje ulubione smaki:)
    Dzieki za przepis, nieustajaco prosze o wiecej i czesciej.

Odpowiedz na „agaAnuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>