Podróże palcem po menu i wyjątkowe placuszki z cukinią

Podróże to jedna z najwspanialszych rzeczy, które może się nam przytrafić w życiu. Poznawanie nowych kultur, mentalności rozwijają nas jak mało co. Wcale nie trzeba jeździć na krańce Azji, bo wszędzie jest ciekawie na swój sposób. Najważniejsze, aby ruszyć się poza dobrze nam znane miejsca i dać się ponieść przygodzie.

U mnie niestety podróże schodzą chwilowo na dalszy plan, ale nie znaczy to, że nie snuję fantazji o odległych miejscach. Odwiedzam je, tylko trochę inaczej. Do australijskiej knajpki Kepos Street Kitchen trafiłam, bo wygrała jakiś australijski plebiscyt na miejsce z najfajniejszym jedzeniem. No i faktycznie, gdybym była akurat w Sydney, pobiegłabym prosto do niej, gdyż jej menu zawiera pozycje dokładnie takie jak lubię. Proste, bezpretensjonalne jedzenie z silnymi wpływami bliskowschodnimi: dużo tahiny, za’ataru, woda różana, te sprawy.

Jak się nie ma co się lubi, to się lubi co się ma. Zakasuje rękawy i choć na stronie nie ma przepisów, to inspirując się menu urządzam sobie śniadaniową wycieczkę do słonecznej Australii. Taka mała odskocznia na chwilę przed kolejnym dniem w bibliotece, w której interesujące jest wszystko, tylko nie pisanie własnej pracy magisterskiej ;)

1 średnia cukinia

1 jajko

1/2 pęczka posiekanej natki z pietruszki

1/2 pęczka szczypiorku

1/3 łyżeczki soli

1/2 łyżeczki pieprzu

4 łyżki mąki

1/3 łyżeczki proszku do pieczenia

kilka plastrów wędzonego łososia (ok 100 g)

jajko w koszulce

Cukinie zetrzyj na tartce o najgrubszych oczkach. Posól, dobrze zamieszaj i odstaw na 20 minut. Po tym czasie dobrze odciśnij ją w rękach i przełóż do miski. Dodaj drobno posiekaną pietruszkę i szczypiorek i jajko. Wszystko dokładnie wymieszaj. Dodaj mąkę, proszek do pieczenia i przy pomocy łyżki wyrób ciasto – nie będzie to ciasto rzadkie, cukinia powinna puścić troszkę soku, ale gdybyś miał problemy dodaj łyżeczkę jogurtu, mleka lub wody.

Ciasto nabieraj na łyżkę i na patelni z rozgrzaną oliwą układaj placuszki. Z podanej porcji wyjdą 4 spore sztuki. Smaż je na złoty kolor z dwóch stron. Usmażone placuszki przełóż wędzonym łososiem, na wierzchu wieżyczki połóż jajko w koszulce.  Możesz dodać kiełki, a całość skropić sokiem z cytryny.

Smacznego!

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>