Podpłomyki z konfiturą cebulową, serem brie i jajkiem

No więc jeżeli po wczorajszym wpisie zdecydowaliście się jednak uzbroić w ten słoik konfitury cebulowej, to może zrobicie coś takiego. To nic innego jak wariacja na temat klasycznego połączenia konfitury cebulowej z serem brie. Na uprzednio upieczonym podpłomyku z ciasta na pizzę, zapieczona ponownie z wbitym jajem. Podana z plasterkami czerwonych winogron i rukolą. Na śniadanie lub lunch. Bardzo, ale to bardzo mi to smakowało. A jeszcze do tego oko nacieszyło.

podpłomyk z konfiturą cebulową

Podpłomyki z konfiturą cebulową

1/2 porcji ciasta na pizzę (przepis)

konfitura cebulowa (przepis)

ser brie

2 jajka

kilka czerwonych winogron

rukola

Ciasto na pizzę podziel na dwie części, z każdej z nich uformuj mały, dość cienki, okrągły podpłomyk. Podpłomyki ułóż na blaszce do pieczenia i wstaw do piekarnia nagrzanego do 220 stopni na 15 – 20 minut. Kiedy podpłomyki się zezłocą, wyjmij je z piekarnika, ale nie ściągaj z blachy. Kiedy lekko ostygną, spłaszcz je ręką. Rozsmaruj na każdym z nich solidną porcję konfitury cebulowej. Na środku każdego wbij surowe jajko, na jego brzegach ułóż kilka plastrów sera brie. Wstaw do piekarnika na kolejne 15 minut. W tym czasie jajko się zetnie, a ciasto nabierze niebywałej chrupkości. Po upieczeniu udekoruj cienkimi plasterkami winogron oraz listkami rukoli. Podawaj natychmiast.

Smacznego!

_MG_0026

_MG_0030

One thought on “Podpłomyki z konfiturą cebulową, serem brie i jajkiem

  1. Cudne i pyszne. Proste i jednocześnie wykwintne. Na pewno spróbuję. Pozdrawiam e.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>