Pod kruszonką dziś ananas…

Wróciliśmy. Wypoczęci, zadowoleni. Tak jak się spodziewałam Stambuł nie rozczarował nas ani na jotę. To bardzo barwne miasto, nieco jarmarczne, ale pełne uroku i niespodzianek. Zanim uporządkuję stambulskie wspomnienia, a przede wszystkim zdjęcia zapewne minie trochę czasu, więc dziś zapraszam Was na ananasowe crumble.

Coś owocowego pod kruszonką to ostatnio mój ulubiony deser. Ma same zalety. Robi się go ekspresowo, a jeżeli tylko posiada się robot kuchenny z końcówką trącą, to w ogóle nie ma już o czym mówić. Najbardziej lubię klasykę, czyli zapiekane jabłka, które podaję z gęstą śmietaną z dodatkiem wanilii lub lodami. Zderzenie ciepłych, lekko kwaskowych owoców z kruchą maślaną skorupką i chłodną śmietaną to doznanie wielce ekstatyczne. Aż nie chce się wierzyć, że droga do błogostanu jest tak prosta. Ostatnio korciło mnie, żeby spróbować czegoś nowego. Ananasa. Grillowany jest bardzo smaczny, czemu więc nie wsadzić by go do piekarnika?

 

1 średni ananas

2 łyżki brązowego cukru

2 łyżeczki rumu

1 łyżka mąki

 

Przygotuj ananasa – obierz go ze skóry i pozbądź się łykowatego środka. Następnie pokrój w drobną kostkę. Zmieszaj w naczyniu z cukrem, rumem i mąką. Przełóż do żaroodpornych kokilek. Przygotuj kruszonkę:

50 g masła

2 łyżki mąki

3 łyżki cukru

2 łyżki wiórków kokosowych

Rozetrzyj palcami masło z pozostałymi składnikami. Okruszkami posyp owoce. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i zapiekaj przez 30 minut. Potem daj kokilkom nieco ostygnąć. Ananas jest dość wodnisty, przez co długo trzyma ciepło. Nie chcesz sobie przecież poparzyć języka. Po 15 minutach możesz zaczynać. Jeżeli pod ręką masz choć trochę lodów o smaku malaga, przekonasz się za chwilę jak smakuje raj.

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>