Pochwała prostoty – ciasto pod owoce sezonowe wszelakie.

A kiedy w domu zalegają nam śliwki czy brzoskwinie, na których coraz bardziej folgują sobie muszki owocówki może by zrobić takie ciasto? Przyznaje, nie znam niczego prostszego. To tajna broń w sytuacji: Olaboga, goście idą! Jestem pewna, że w nocy o północy w Waszych lodówkach będziecie mieli wszystkie niezbędne składniki. A cały nasz udział w jego powstaniu szacuje na 5 minut. Resztę załatwia piekarnik. Do tego ta uniwersalność – niczym na cieście do pizzy można komponować smaki z przeróżnych owoców… Było święto, bazarek nieczynny, koszyk z owocami pusty, a jedynym ratunkiem brzoskwinie z puszki. Nie narzekaliśmy na efekt końcowy. Chociaż następnym razem ciasto wyląduje warstwą cieńszą z większą ilością bardziej soczystych owoców. I wtedy to dopiero będzie radocha. A jeszcze gdyby tak tę margarynę zastąpić masłem… :) Przepis mam od mamy, która ma go od cioci Bożenki, a ona nie wiem skąd. No i jak ulał pasuje do akcji Morelkowo – Brzoskwiniowo 2.

1,5 szklanki mąki

8 łyżek cukru

1/2 kostki margaryny

3 jajka

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 puszka brzoskwiń

Wszystkie składniki, oprócz owoców miksujemy w misce przez parę minut. Ciasto przekłądamy do nasmarowanej tortownicy. Wciskamy w nie owoce. Owoce można, ale nie trzeba delikatnie posypać 2 dodatkowymi łyżeczkami cukru. Pieczemy przez 40 minut w 180 stopniach.

Czyż nie jest to najszybszy przepis świata?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>