Pierożki z serem na słodko

Stałam przed półką w supermarkecie i kontemplowałam paczki z bakaliami, kiedy podeszła do mnie urocza staruszka i zapytała czy mogłabym jej przeczytać ile kosztują rodzynki. Wie Pani, bo ja te rodzynki na pierożki bym chciała kupić. Mój syn mi mówi, że mama to robi takie pyszne, słodkie i delikatne.

Moja babcia też swojemu synowi robiła takie pierożki. Zawsze przy okazji ruskich część ciasta dedykowała na pierożki z serem na słodko, bo mój tato choć już się przyzwyczaił, to nie zawsze przepadał za pierogami z wytrawnym nadzieniem (no chyba, że z podrobami). Słowa staruszki przywiały mi wspomnienia zapachu ciasta podsmażanego na maśle i delikatnego wnętrza z twarożku, rodzynek i cukru niekoniecznie z prawdziwą wanilią. Wiem, że niektórzy nie przepadają za takimi pierogami, ja też nie pamiętam o nich za każdym razem, kiedy lepię ruskie. Ale może jest to także jedno z dań waszego dzieciństwa o którym po prosty ktoś musiał Wam przypomnieć i chętnie go zrobicie przy następnej pierogowej okazji.

Przygotuj ciasto:

2 szklanki mąki

2 łyżki roztopionego masła

1 żółtko

3/4 szklanki letniej wody

Mąkę wsypujemy do miski, robimy w niej wgłębienie. Wlewamy do niego połączone ze sobą masło, żółtko i wodę. Szybko zagniatamy gładkie ciasto, które formujemy w kulę i solidnie posypujemy mąką. Ciasto podziel na małe kawałki (z tej porcji wyjdzie ok. 25 pierogów), uformuj z nich kuleczki, które rozwałkuj na cienkie placuszki. Lub po prostu rozwałkuj ciasto na cienko i wytnij krążki przy pomocą szklanki. Przygotuj nadzienie:

400 g twarogu

1 żółtko

2 op. cukru wanilinowego

1 łyżka śmietany

2 łyżki rodzynek

Twaróg rozdrobnij, dodaj śmietanę, żółtko i cukier. Utrzyj wszystko dokładnie razem, dodaj rodzynki, przemieszaj. Tak przygotowanym farszem nadziej pierogi. Gotuj w osolonej wodzie, wyciągaj ok. 3 minuty po tym, jak wypłyną na powierzchnię. Możesz podać je od razu, wtedy koniecznie polej je śmietanką zmieszaną z cukrem wanilinowym. Ale najlepiej smakują kiedy ostygną i zostaną podsmażone. Koniecznie na maśle.

Smacznego!


 

 

One thought on “Pierożki z serem na słodko

  1. Pierogi z serem to zdecydowanie smak dziecinstwa i jedne z moich ulubionych. Czesto byly z cynamonem, nigdy z rodzynkami. W dalszym ciagu uwielbiam i chyba zrobie juz wkrotce! Twoje, wygladaja bardzo apetycznie!! :)

    pozdrawiam,
    iza

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>