Pierogi z kapustą i pieczarkami

Dzień dobry, czy kupię u państwa twaróg, taki jak w Polsce? Oczywiście, zapraszamy. Wybiegłam z domu jak poparzona, złapałam najbliższy autobus i pojechałam do dzielnicy Richmond, gdzie na kawałku zwanym Małą Rosją gniazdko uwiły polskie delikatesy o nazwie Seakor (czy. sikor ;) ). Weszłam do środka i od razu się rozpromieniłam – na półkach ciasno poustawiane klasyczne polskie produkty – barszczyki, majonezy, ciastka, ćwikły, mąki i kasze. W gablotach wędliny wyrabiane na miejscu przez polskich masarzy. Na stojaku z gazetami Twój Styl, ale i Chwila dla Ciebie a także Życie na gorąco. Odlot. Nawet jeżeli sklep nie cieszy się wśród Polaków zamieszkujących San Francisco dobrą sławą (podobno ceny są zbyt wysokie, produkty nierzadko przeterminowane,  a wędlina potrafi zzielenieć na drugi dzień), to dobrze mieć świadomość, że jest takie miejsce, gdziem można się udać, gdy dopadnie Cię tęsknota za ojczyzną, którą z pewnością ukoi wafelek Prince Polo ;).

pierogi z kapustą i grzybami

Ze swoich pierwszych zakupów w Sikorze wróciłam do domu z iście polską reprezentacją: dwoma kobiałkami pysznego twarogu (wyrabianym w Stanach, ale według receptury ze starego kontynentu), kaszą gryczaną (tą można kupić w sklepach, ale w wersji nieprażonej), paczką pierniczków alpejskich i kapustą kiszoną. Ta ostatnia – zwana tutaj sauerkraut jest szalenie droga (w Bi – Rite mały słoik kosztuje aż 10 dolarów)  i poważnie czasami się zastanawiam, czy nie założyć jakiejś małej, trzybeczkowej manufaktury w garażu i zostać kapuścianym Rockefellerem ;)

Z tej kapusty zrobiłam pierogi z dodatkiem pieczarek. Nie wyszły może takie jak te, które na Wigilię robi moja mama. Ich farsz jest aż czarny od suszonych grzybów i zawsze na wigilijnym stole schodzą w pierwszej kolejności. Ale suszonych grzybów na razie nie mam, więc jak się nie ma co się lubi, to się lubi co się ma :)

pierogi z kapustą i grzybami

ciasto na pierogi (z tego przepisu)

800 g kiszonej kapusty (przed odciśnięciem)

500 g pieczarek

3 łyżki masła

2 średnie cebule

olej

sól, pieprz

Kapustę dobrze odciśnij i niedbale posiekaj. W garnku zagotuj wodę i wrzuć kapustę. Gotuj przez ok. 30 minut, aż kapusta zmięknie. Dobrze ją odcedź. Na patelni podgrzej oliwę i dodaj drobno posiekaną cebulę. Podsmaż ją na złoto, przełóż do miseczki i odstaw na bok. Na patelni rozpuść masło i dodaj posiekane pieczarki. Posól je i smaż do momentu aż cała woda, którą puściły odparuje, a grzyby się zezłocą. Dodaj je do kapusty, razem z przesmażoną cebulką (zostaw dwie łyżki, żeby było czym omaścić pierogi). Farsz przepuść przez maszynkę do mielenia mięsa. Jeżeli tak jak ja jej nie posiadasz, umieść wszystkie składniki w misie blendera i poszatkuj je dość drobno, ale uważaj, aby masa nie stała się zbyt jednolita. Fajnie czuć kapustę i kawałki pieczarek. Farsz dopraw słuszną ilością pieprzu i soli do smaku.

Z ciasta pierogowego uformuj placuszki, które nadziej przygotowanym farszem. Gotuj we wrzącej wodzie. Wyciągnij trzy minuty po tym, jak wypłyną na powierzchnię. Jeżeli zostanie Ci więcej placuszków, to ugotuj we wrzątku. A potem odsmaż na oleju. Razem z pierogami. Omaść prażoną cebulką. Smacznego!

pierogi z kapustą i grzybami

6 thoughts on “Pierogi z kapustą i pieczarkami

  1. Pycha, a do popicia czysty barszczyk czerwony . Słyszałam, że w Stanach amerykanie nie zbierają grzybów to nie ma w lesie konkurencji :) Teresa

  2. Hej hej, mam suszone grzyby własnoręcznie zbierane jak chcesz ;) Mogę trochę na święta odstąpić!
    :)

  3. Magnificent website. A lot of helpful information here. I am sending it to some friends ans additionally sharing in delicious. And of course, thanks for your effort!

  4. Zrobiłam pieogi wg Twojego przepisu a właściwie same się zrobiły, bo przepis lekki i przyjemny.
    Mam tylko pytanie dotyczące ciasta na pierogi tzn pojemności kubków, którymi odmierzamy wodę, chyba dałam za dużo bo ciasto wyszło zbyt wolne i musiałam podsypać dużo mąki.

    Dzięki za przepis.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>