Pieczona dynia, figi, Ottolenghi

Na tę książkę czekałam w tym roku najbardziej. Jerusalem autorstwa Yotama Ottolenghi oraz Samiego Tamimi to ich kulinarno – sentymentalna podróż do miasta, które zamieszkiwali w dzieciństwie. Jeszcze się wtedy nie znając. Książka absolutnie nie rozczarowuje. Po pierwsze jest w niej mnóstwo przepisów w stylu, do którego przyzwyczaiły mnie poprzednie książki autorstwa Yotama. Łączą się w nich kasze, orzechy, ziarna, warzywa, sosy i nieprzyzwoite ilości przypraw. Po drugie – ta książka to specyficzny przewodnik po tym mieście, w którym splatały się losy mieszkańców pochodzenia żydowskiego i arabskiego. Przepisy przeplecione są dużą ilością historii i anegdot czynią książkę czymś więcej niż kolejną pozycją kulinarną. I po trzecie – książka jest przepięknie wydana. Zagraniczne wydawnictwa przyzwyczaiły mnie do pewnego wysokiego standardu, ale tutaj nie sposób nie zwrócić uwagi na jakość papieru i wyłyskującego się druku, który ożywia przepiękne fotografie mieszkańców i miasta Jeruzalem, a także wyjątkowe fotografie jedzenia autorstwa Jonatan Lovekina. Nieprzekombinowane, niezatłoczone, minimalne, skupione na jedzeniu, a nie na bibelotach dookoła niego.

W mojej lodówce leżą już składniki na przynajmniej kilka przepisów. Mam wielki słój tahiny, bakłażana, dynię, buraki, grecki jogurt, soczewicę i ryż basmati. Brakuje mi tylko przyprawy za’atar, po którą zaraz pójdę do arabskiego sklepu. A jeruzalemską przygodę zaczęłam od prostej jesiennej sałatki z dyni i z fig. W oryginale były słodkie ziemniaki, ale upieczona hokkaido smakuje zupełnie tak jak one.

8 plastrów dyni hokkaido

1 figa

2 łyżki papryki

1 duża papryczka chilli

2 cebulki dymki

5 łyżek octu balsamicznego

1 łyżka cukru

kozi ser

Dynie ułóż na blaszce, skrop oliwą i piecz w 200 stopniach przez 40 minut. Ułóż na talerzu, dodaj pokrojoną figę. Na patelni rozgrzej oliwę, dodaj cienko pokrojone chilli i dymkę pokrojoną na 2 centymetrowe kawałki. Smaż przez ok 5 minut, aż cebulka zmięknie, a następnie wyłóż je na sałatkę.

Ocet balsamiczny wlej do garnuszka, dodaj cukier. Doprowadź do wrzenia i redukuj do momentu otrzymania gęstego sosu. Skrop nim warzywa, a całość uwieńcz kruszonym kozim serem. To wszystko. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>