Pesto z pieczonej papryki

Kiedy piszę ten wpis w moim domu rozchodzi się absolutnie genialny zapach pieczonej papryki. Parę sztuk leży na blasze i w trybie grillowym piecze się na czarno. Wcale mnie to nie boli, że ich szlachetna czerwona skórka pokrywa się czarnymi, poparzonymi plamami. Wiem, że pod nią mięknie i karmelizuje się miąższ, który wykorzystam ponownie do robienia pesto. Cierpiałam na nadmiar czerwonej bazylii, a wszelkie smarowidła są mi niezmiernie miłe. Prosta formuła pesto: coś orzechowego, dużo bazylii, oliwy, parmezanu to równanie, pod które można podkładać nieskończenie różnorodne składniki. Zawsze wyjdzie, a nie ma to jak słoiczek domowo ukręconej pasty. To, które zaproponuje wam za chwilę jest wyjątkowo słodkie. Swój smak czerpie z cukru, który wytworzył się w papryce w trakcie pieczenia oraz z podprażonych orzechów nerkowca. Jest dość żadkie – to zasługa papryki, ale za to przepięknie smaruje się na chlebie i może stanowić świetny dodatek do makaronów. Jak to pesto, wiadomo :) Całkiem przy okazji przepis spełnia wytyczne akcji Shinju o paprykowaniu :)

 

 

2 papryki

1 opakowanie startego grana padano

1 garść liści czerwonej bazylii

1/2 garści bazylii zielonej

75 g podprażonych orzechów nerkowca

2 ząbki czosnku

duuuużo oliwy

 

Paprykę umieszczamy w całości w piekarniku rozgrzanym do maksymalnej temparatury. Pieczemy ją około 40 minut, raz na jakiś czas przewracając z boku na bok. Kiedy się porządnie spiecze, a skóra wyraźnie zczarnieje ściągamy ją – nie powinno być problemów ze zrobieniem tego nożem.

Oczyszczenie papryki to w zasadzie najtrudniejsza robota, bo potem wszystko wrzucamy, wsypujemy, wlewamy do blendera, nie za długie bzzziiuuuum i pesto gotowe :)

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>