Perfekcyjna owsianka April Bloomfield

perfekcyjna owsianka april bloomfield

Kiedy budzimy się rano, w pierwszym odruchu chcemy się podrywać, żeby zgasić żarówkę, której ktoś z nas nie zgasił na noc. Ale to nie światło lampa, to piękne słońce, które wdziera się przez żaluzje do dużego pokoju. W San Francisco nastała prawdziwa wiosna. Przekwitły magnolie, nastał sezon na szparagi, miasto kwitnie i upaja zapachami dziwnych roślin o pięknych kwiatach. Niedawno minęło pół roku od naszej przeprowadzki. Wciąż zadziwia mnie jak szybko czas może płynąć i ile wydarzeń i doświadczeń może pomieścić te kilka miesięcy.

Oswoiliśmy się z naszą nową rzeczywistością i trochę daliśmy się uwieść tej Kalifornii. W weekendy dalej odkrywamy urokliwe miejsca, próbujemy lokalnych smaków. W tygodniu miasto należy do mnie. Mam już swoje ulubione miejsca, ale ciągle dochodzą nowe. Lubię tę swoją włóczęgę, ale także chwile w domu, kiedy dłubię  sobie w komputerze, co chwila zerkając przez żaluzje, co dzieje się na rogu ulicy. Ta wiosna nakręca mnie do działania. Mam tyle pomysłów, że czasami muszę sobie je zapisywać w notesie, aby nie ulotniły się w tym nadmiarze. Ale zanim przystąpię do dzieła, muszę zjeść śniadanie. Bez niego ani rusz.

perfekcyjna owsianka april bloomfield

Moje śniadania są bardzo monotonne. Ale tak już mam, że jak coś lubię to mogę jeść to bez przerwy. Bezkonkurencyjna jest kromka chleba z rozsmarowanym avocado, które jest tak dojrzałe, że ma konsystencje masła. Taką kanapkę jem od ponad miesiąca i z rzadka przerywam ją owsianką, na idealny sposób znalazłam w książce A girl and her pig autorstwa April Bloomfield, brytyjskiej szefowej kuchni z Nowego Yorku.

Lubię, kiedy ludzie proste potrawy dopracowują do perfekcji. Ta owsianka jest właśnie taka. Do jej ugotowania potrzebujemy dwóch rodzajów płatków owsianych – tradycyjnych (nie instant) i tzw. steel – cut oats, które przypominają połamane nasiona owsa. Poszukajcie ich w sklepach ze zdrową żywnością, gdyż nadają one cudownej tekstury owsiance. Owsiankę gotuje się dość długo – około 20 minut. W tym czasie zwykłe płatki owsiane lekko się rozpadają, a te kawałki osiągają idealną jędrność. Powolne gotowanie pozwala też uwolnić wszystkie aromaty owsianki. Kiedy ugotowaną owsiankę przelewacie do miseczki, ścina się lekko, jak custard. Polewamy ją wtedy zimnym mlekiem, które łagodzi jej ciepło. Autorka we wstępie zastrzega, aby pierwszych kilka razy gotować ściśle wg receptur które przygotowała. Ja tę owsiankę w wersji podstawowej robiłam już wiele razy, więc daję sobie prawo do rozpuszczenia w niej łyżki masła migdałowego lub orzechowego. Oraz dodania pokrojonego banana.  To jeszcze bardziej podkręca jej smak i dodaje jeszcze jednego kopa energii, którego potrzebuję rano.

perfekcyjna owsianka april bloomfield

Perfekcyjna owsianka April Bloomfield (4 porcje)

1/2 szklanki płatków owsianych górskich

1/2 szklanki łamanego owsa (steel – cuts oats)

1,5 szklanki mleka

1,5 szklanki wody

1,5 łyżeczki soli

2 łyżki cukru, syropu klonowego lub miodu

2 łyżki masła migdałowego (przepis) lub orzechowego (przepis)

1 banan

Wlej do garnka wodę i mleko, dodaj sól i doprowadź do momentu, kiedy mleko zaczyna wrzeć. dodaj wtedy obydwa rodzaje płatków owsianych i zmniejsz gaz o połowę. Gotuj na wolnym ogniu przez ok 20 minut, raz na jakiś czas mieszając. Kiedy owsianka wyraźnie zgęstnieje, dopraw ją cukrem i masłem orzechowym. Rozlej do wcześniej przygotowanych miseczek, polej zimnym mlekiem, oprusz cukrem, dodaj plastry bananów i posiekane prażone migdały.

Z tej porcji wychodzą trzy – cztery porcje owsianki, ale można przygotować ją zawczasu, a przez następnie dni podgrzewać w garnuszku dodając odrobinę mleka.

Smacznego!

perfekcyjna owsianka april bloomfield

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>