Pâté z suszonymi pomidorami, balsamico i parmezanem

pate z suszonymi pomidorami i balsamico

Kupiłam ostatnio trochę kurzych wątróbek do sesji, ale nieustanny deszcz zepsuł mi plany i musiałam coś z nich wykombinować, aby się nie zmarnowały. Nie miałam na nie za bardzo pomysłu, zegar przydatności tykał, więc postanowiłam, że obsmażę je na maśle, a potem wsadzę do kanapek, albo coś. Wątróbek nie jadłam już tak dawno, że zdążyłam zapomnieć jak bardzo jest to specyficzny smak, który dzieli ludzi na tych co je kochają i na tych, co ich nienawidzą. Zdecydowanie wciąż należę do pierwszej grupy, ale tamtego dnia miałam ochotę na wątróbkę w nieco mniej dosadnym wydaniu. Postanowiłam przerobić ją na niezawodny pâté.

Pâté to rodzaj pasty kanapkowej, powstałej ze zmielonych kurzych wątróbek, obsmażonych na sporej ilości masła. Wątróbkę można doprawić na wiele sposobów, można wlać kieliszek aromatycznego koniaku, dodać rozmarynu, tymianku a także jabłka czy gruszki (jak to zrobiłam dawno temu). Tym razem poszłam we włoskie klimaty, bo akurat takie składniki miałam w lodówce: suszone pomidory i parmezan. Wątróbkę podlałam octem balsamicznym, który dodał pâté słodyczy i ożywił nieco jego smak. Pâté to niezawodny przepis i raczej ciężko go zepsuć, ale to skojarzenie smaków zaskoczyło mnie samą. Może i Was też :)

pate z suszonymi pomidorami i balsamico

Pâté z suszonymi pomidorami, octem balsamico i parmezanem (1 duży słoik)

500 g kurzych wątróbek

2 szklanki mleka

75 g masła  + 2 łyżki (do polania)

1/2 cebuli

1 ząbek czosnku

1 łyżeczka oregano

3 łyżki świeżo startego parmezanu

2 łyżki octu balsamicznego

8 suszonych pomidorów

sól, pieprz

Oczyść wątróbki, przełóż do miski i zalej je mlekiem. Pozostaw przynajmniej na godzinę, a potem dobrze odsącz. Na patelni rozpuść masło (3 łyżki) i dodaj drobno posiekaną cebulę. Smaż chwilę, do momentu aż cebula się zeszkli. Dodaj wątróbki i smaż jeszcze przez 4 minuty, raz na jakiś czas potrząsając patelnią. Kiedy wątróbka się przyrumieni wlej na patelnię ocet balsamiczny i dodaj oregano. Smaż jeszcze minutę.

Usmażoną wątróbkę przełóż do blendera, dodaj parmezan, ząbek czosnku i zmiksuj wszystko na gładką masę. Dopraw solą i pieprzem według uznania. Suszone pomidory posiekaj dość drobno, dodaj do zmielonej masy i delikatnie je wmieszaj. Pâté przełóż do słoika i pozostaw do ostygnięcia. Polej rozpuszczonym masłem i schowaj do lodówki, aby wszystkie smaki się przegryzły. Podawaj ze świeżym pieczywem.

Smacznego!

pate z suszonymi pomidorami i balsamico

pate z suszonymi pomidorami i balsamico

pate z suszonymi pomidorami i balsamico

 

 

5 thoughts on “Pâté z suszonymi pomidorami, balsamico i parmezanem

  1. Super przepis! A dlaczego zalewasz pâté rozpuszczonym masłem? Pytam z ciekawości :)

    Ps. Właśnie odkryłam Twojego bloga, jestem zachwycona!

    Pozdrawiam,
    Magda

  2. uwielbiam pate ale nigdy nie robiłam sama i niby to proste…..się wydaje….musze spróbować bo Twoje narobilo mi smaka. A ten koniak to dodać do pate czy popić nim;) pozdrawiam

  3. Ja zawsze zapiekałam zmiksowane wątróbki, ale bardzo chętnie wypróbuję Twój przepis, bo wygląda obłędnie:) Pozdrawiam,

  4. o bosz!!! jest juz na liscie do zrobienia… oslinilam cala klawiature!

  5. tradycyjne pâté robi się drobno siekając składniki, podany przepis to „mousse de foie”, tak by go nazwał każdy Francuz.
    pozdrawiam z

Odpowiedz na „edytaAnuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>