Panzanellza znaczy sałatka z chlebem

Sposobów na to, aby chleb nie był tylko chlebem powszednim jest wiele. Dzięki książce Tartine Bread poznałam kolejny z nich. Panzanella to inaczej sałatka z chlebem. Upieczone grzanki najlepiej z chleba na zakwasie dorzuca się do kompozycji warzywnej, najlepiej z dużą zawartością soczystych warzyw, których soki zostaną wchłonięte przez chleb nadając mu nieziemskiego smaku. Na nadciągający sezon pomidorowy pozycja obowiązkowa.

2 grube kromki chleba zakwasie

2 ząbki czosnku

3 garście pomidorków koktajlowych

1 garść liści bazylii

parmezan

oliwa

ocet balsamiczny

Chleb pokrój w grubą kostkę. Czosnek posiekaj drobno, dodaj 3 łyżki oliwy. Oliwę czosnkową przemieszaj z chlebem, a następnie podsmaż go na patelni na złoto.

W misce zmieszaj pomidory, bazylię i grubo cięte wiórki parmezanu. Skrop je oliwą i octem balsamicznym. Posyp solą i pieprzem, dobrze wymieszaj. Na sam koniec dodaj jeszcze ciepłe grzanki. Delikatnie przemieszaj je z sałatką. Podawaj natychmiast. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>