Pankejki z ricottą (dla Magdy i Kasi)

Kiedy niecały rok temu zaczynałam pracę w najfajniejszym studiu fotograficznym świata często w porze drugiego śniadania robiłam placuszki. W ich robieniu doszłam do takiej wirtuozerii, że byłam w stanie zamienić w nie każdy rodzaj nabiału, a do środka wsadzić wszystko, cokolwiek znajdowało się w kuchennej szafce (wyjątkowo miło wspominam te z suszonymi morelami i czekoladą). Racuszki nie wychodziły takie same, raz robiłam je na sodzie, raz na proszku do pieczenia, raz na mascarpone, raz na jogurcie. Kombinacji było co niemiara. Szczególnie upodobałam sobie racuszki z ricottą, której delikatna śmietankowa kwaskowatość jest dość wyraźnie wyczuwalna w cieście i nadaje mu fajnej struktury. 

Całkiem niedawno weszłam w posiadanie bardzo fajnej książki kucharskiej, w której można zajrzeć do środka Rose Bakery – kultowej paryskiej knajpki, która słynie ze świetnych śniadań i lunchów. To w niej pośród wielu smakołyków śniadaniowych znalazłam przepis na placuszki z ricottą – puszyste i bardzo delikatne. Przez trzy kolejne niedziele z rzędu umilałam sobie nimi śniadanie. A teraz przepisem dzielę się z Wami. Wiem, że niektórzy bardzo, ale to bardzo na niego czekają :)

 

 

200 g sera ricotta

190 ml mleka

4 jajka

150 g mąki

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1/2 łyżeczki soli

4 łyżki masła

 

Oddziel żółtka od białek. Białka ubij na sztywno, do żółtek dodaj ricottę, mleko i dokładnie wszystko zamieszaj. Do miski przesiej mąkę, sól i proszek do pieczenia. Dodaj do nich składniki płynne, przemieszaj. Na samym końcu dodaj ubite białka i delikatnie połącz z ciastem.

Rozpuść masło na rozgrzanej patelni, następnie wykładaj po dwie łyżki ciasta na jeden placuszek. Smaż na złoto, po 2-3 minuty z każdej strony. Gotowe placuszki podawaj w towarzystwie ulubionego dżemu, syropu czy świeżych owoców.  Lub tak jak ja z lekko przesmażonymi bananami, skropionymi łyżką miodu.

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>