Panie, Panowie… Sir Nick Baileys.

Tak niewiele trzeba, żeby uruchomić fantazję. W końcu inspiracje leżą wszędzie. Może to być rozmowa ze znajomym, wizyta w ulubionym sklepie z czekoladą, fragment ukochanego przepisu na ciasto, widok barku pełnego nienapoczętych butelek. A czasem wszystko na raz. Troszkę z tego, troszkę z tego. Chwila w kuchni i jest sernik. Kremowy. Bardzo. Jednak bez dodatku masła też tak można. Wiem, że to zasługa domowego mascarpone (kto zrobił, ręka do góry). Wanilia, likier i biała czekolada idealnie się uzupełniają z paloną kruszonką z migdałów i muscovado. Jakie szczęście, że butelka Baileysa wciąż jest w połowie pełna…  To będzie jeden z tych serników na specjalne okazje.

 

 

Zacznij od przygotowania spodu:

1 szklanka migdałów

1 szklanka mąki

100 g cukru muscovado

100 g masła

1 łyżka likiery Baileys

 

Upraż migdały w 180 stopniach przez  10 minut. Połowę grubo posiekaj, połowę zmiel w blenderze. Wymieszaj mąkę z cukrem i zmielonymi migdałami, dodaj masło i rozetrzyj je palcami ze składnikami sypkimi. Dodaj posiekane migdały, przemieszaj. Dodaj likier, połącz ciasto w grube okruchy, którymi następnie wyłóż spód i boki tortownicy (23 cm). Podpiecz przez 10 minut w 180 stopniach. Pozostaw do ostygnięcia, a w międzyczasie przygotuj masę serową:

1/2 szklanki cukru pudru

450 g domowego mascarpone (ew. serka kremowego)

175 g serka Philadelphia

5 jajek

150 ml  baileysa

1 tabliczka białej czekolady

 

Zmiksuj cukier puder z serkami. Nie przerywając miksowania pojedynczo dodaj jajka, następnie wlej likier. Posiekaj drobno czekoladę, dodaj ją do masy i delikatnie wmieszaj. Masę serową wylej na podpieczony spód. Piecz przez 30 minut w 170 stopniach, potem zmniejsz temperaturę do 130 stopni i piecz jeszcze przez godzinę (dzięki niskiej temperaturze sernik nie popęka). Sernik wystudź i włóż do lodówki najlepiej na całą noc. Kiedy sernik wystygnie polej go polewą:

1 tabliczka białej czekolady

4 łyżki likieru Baileys


Czekoladę zalej likierem i rozpuść w kąpieli wodnej. Przemieszaj do uzyskania gładkiej masy. Polej nią tort, udekoruj zblanszowanymi migdałąmi. Wstaw do lodówki na godzinę aby zastygła. Teraz pozostaje Ci tylko wziąć nóż, ukroić całkiem spory kawałek i delektować się nim bez reszty…

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>