Oliwno – miodowe ciasto z jabłkami

Sezonowość to zaraz obok słowa lokalność najmodniejsze obecnie słowo w gastronomii. Bez względu na trendy jest to zjawisko fajne i wartościowe, pozwalające nam troszkę bardziej zbliżyć się do rytmu natury.

Bez względu na panujące mody, moja kuchnia jest ostatnimi czasy wyjątkowo sezonowa i myślę, że pozostaje to dla mnie nie bez znaczenia. Z mojej niegdysiejszej krótkiej znajomości z dietetyczką wyniosłam lekcję odnośnie magazynowania przez nasz organizm składników odżywczych, które odkłada sobie na ciężkie czasy i potrafi zarządzać nimi przez długie miesiące, budując jednocześnie naszą odporność. W zasadzie to nie pamiętam, kiedy ostatnio chorowałam. Co więcej myślę, że to dzięki dużej konsumpcji dyni uchroniłam się od zapalenia płuc po wystawaniu przez pół nocy na zimnie w krótkim rękawku. Nawet nie kichnęłam!

Jabłka warto jeść bez względu na porę roku, choć najlepiej smakują właśnie teraz. One apple a day makes the doctor go away. Nie wiem na ile jabłka zachowuję swoje właściwości odżywcze po upieczeniu. Nie wiem też, czy to ciasto poprawi Wam odporność. Wiem natomiast, że na pewno poprawi Wam humor. Tym bardziej, że cukier zastąpiony miodem, a masło oliwą sprawią, że po kolejne kawałki będziemy sięgali z mniejszymi wyrzutami sumienia :)

Oliwno – miodowe ciasto z jabłkami

280 g mąki

1/2 łyżeczki cynamonu

1/4 łyżeczki soli

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

1 1/4 łyżeczki sody

120 ml oliwy z oliwek

2/3 szklanki miodu

1/2 laski wanilii

2 jajka

białka z 2 jajek

3 duże, twarde jabłka

1/2 szklanki migdałów

cukier puder

Do jednej miski przesiej mąkę, cynamon, proszek do pieczenia i sodę. Odstaw na bok. Do innego naczynia wlej oliwę i miód, dodaj ziarenka wydłubane z wanilii. Zmiksuj przez chwilę, po czym dodaj jajka kontynuując miksowanie. Jabłka obierz i pokrój w dużą kostkę. Dodaj do masy oliwno – jajecznej razem z migdałami, przemieszaj. Do masy przesiej składniki sypkie i zmieszaj za pomocą łyżki. W oddzielnym naczyniu ubij białka na sztywno i delikatnie wmieszaj w ciasto.

Ciasto przełóż do okrągłej formy (22 cm). Piecz w temperaturze 170 stopni przez 70 – 90 minut. Przestudź i wyjmij z formy. Autor lekko zmodyfikowanego przeze mnie przepisu, Yotam Ottolenghi poleca przełożyć je maślanym kremem, ale moim zdaniem wystarczy je posypać odrobiną cukru pudru. Smacznego!

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>