Odwracane ciasto ananasowe

Co za tydzień! Jak rzadko kiedy. Spotkania towarzyskie i garść nowych doświadczeń: wtorkowym wieczorem poznawałam podstawowe kroki tańca hawajskiego hula, a w środę po raz pierwszy uczestniczyłam w klubie kolacyjnym „Przystawka z kultury”. O tańcu na razie nie będę pisać zbyt wiele, to dopiero pierwsza lekcja, nie wiadomo, czy dotrę na drugą. Jakoś nie specjalnie czuję przypływ energii uwolnionej w wyniku kołysania biodrami, ale zasypiając zamiast liczenia baranów wizualizuję kroki tańca o czuję wtedy spokój i harmonię. Zobaczymy. Do relacji ze spotkania kolacyjnego powrócę zaś, jak tylko wywołam zdjęcia.

A dziś, żeby nie zostawiać Was na weekend z niczym chciałabym Wam podać przepis na rewelacyjne ciasto ananasowe. To ciasto z gatunku ciast odwracanych, w których owoce w karmelu duszą się pod warstwą ciasta czy to kruchego, czy francuskiego. W wypadku tego  będzie to przepyszny maślany biszkopt, przesiąknięty sokiem a ananasów wymieszanym z karmelem.  Do ciasta można użyć ananasa z puszki – tak robiłam ja. Ale może gdzieś w pobliskim sklepie znajdziecie świeżego ananasa – wówczas efekt będzie o niebo lepszy. Zapraszam.

 

 

Za początku zrób karmel:

150 g brązowego cukru

100 g masła

1 puszka ananasów

 

Przyszykuj tortownicę (25cm), wyłóż jej spód papierem do pieczenia. Masło pokrój w drobne kostki i umieść na patelni razem z cukrem. Podgrzewaj na średnim ogniu do momentu, aż masło się stopi a cała mikstura zacznie bulgotać. Przelej miksturę na spód tortownicy, a kiedy karmel nieco przestygnie ułóż na nim odsączone plastry ananasa. Teraz przygotuj ciasto na biszkopt:

250 g bardzo miękkiego masła

1 szklanka cukru

4 jaja

340 g mąki

3 łyżeczki proszku do pieczenia

1 łyżeczka soli

1 łyżeczka esencji waniliowej

200 ml mleka

 

Masło utrzyj z cukrem na puszystą masę. Dodaj pojedynczo jajka a następnie esencję waniliową. W misce przemieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia i solą. Małymi porcjami dodawaj do masy maślano – jajecznej na przemian mąkę i mleko. Gotowe ciasto wylej na ananasy. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz przez ok 70 – 80 minut – do suchego patyczka. Upieczone ciasto wyjmij z piekarnika  i pozostaw w formie do lekkiego przestygnięcia. Jeżeli pospieszysz się ze zbyt wczesnym wyswobodzeniem go, może się rozpaść. Po pół godziny możesz ciasto wyjąć z formy. Przyłóż talerz do wierzchu ciasta i sprawnym ruchem odwróć je. Zedrzyj papier do pieczenia. Prawda, że śliczne? A jakie smaczne!!

Ps. Przepis pochodzi z książki „Leon – baking & puddings”.

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>