O tęsknocie za mięsem i vege – burgerach.

Jakiś czas temu w mediach krążyła kampania, która namawiała do zostania wegetarianinem na 30 dni. Uśmiechnięci ludzie namawiali do rezygnacji z mięsa i odmłodzenia swojego organizmu. Przyglądałam się spotom i zastanawiałam się, czy dałabym radę. Otóż nie, nie dałabym. Za cholerę. Jestem beznadziejnym mięsożercą. Kocham mięso. Najdłużej bez mięsa wytrzymałam dwa tygodnie, będąc na diecie oczyszczającej, kiedy jadłam same surówki i zapijałam je barszczem z kiszonych buraków. W specjalnym ośrodku, odcięta od świata żywych. Ale już w drodze powrotnej z detoksu razem z moim towarzyszem podróży i niedoli wylądowaliśmy w przydrożnej knajpie na karkówce, żeberkach i żurku z kiełbasą…

Są różne powody, dla których przechodzi się na wegetaranizm, ale wydaje mi się, że całkiem dużo jaroszy tęskni za smakiem mięsa. Po coś wymyśla się w końcu te seitany, suszy soję na kotlety, kręci się pasztety o których mówi się potem smakuje jak mięso!!  Ja tam nie dam się oszukać i kotlet z glutenu nigdy nie zastąpi mi kawałka mięcha. Ale ponieważ mam w domu takiego, co to postanowił wytrzymać bez mięsa dłużej niż trzydzieści dni, czasami muszę zrobić coś, co da nam obydwojgu satysfakcjonujący posiłek.

I wtedy robię wege – burgery, czyli kotlety z soczewicy i przeróżnych dodatków. Nie przypominają w smaku mięsa, ale z powodzeniem można nimi podmienić kotlet w bułce z warzywami. Jeżeli chodzi o jedzenie wegańskie, to nie jestem specjalistką, ale z tych burgerów jestem całkiem dumna.

 

 

1 kubek zielonej soczewicy

4 suszone pomidory

2 łyżki oliwy z suszonych pomidorów

2 ugotowane marchewki

2 ząbki czosnku

1/2 łyżeczki mielonego kuminu

1/2 łyżeczki mielonej kolendry

mąka z cieciorki

bułka tarta

zielone pesto

 

Soczewicę ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odsącz ją na sitku, ostudź i przesyp do miski. Dodaj pomidory, oliwę, marchewkę, czosnek, przyprawy i zmiksuj wszystko na gładką masę. Zacznij ją zagęszczać mąką z cieciorki (jeżeli masz problem z jej zdobyciem, możesz ją zastąpić bułką tartą). Dodawaj kolejne łyżki i mieszaj. Masa powinna być zwarta (w przeciwnym razie kotlety rozpadną się w trakcie smażenia), ale jednocześnie powinna łatwo dawać się formować w kotlety.

Kiedy masa osiągnie pożądaną konsystencję, uformuj z niej burgery. Obtocz je w bułce tartej i usmaż na oliwie z oliwek na złoty kolor, po kilka minut z każdej strony. Następnie umieść w bułce posmarowanej zielonym pesto. Dodaj ulubione warzywa. Mógłbyś nie jeść mięsa przez 30 dni?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>