O powrotach i bruschettach

Powroty zawsze wyglądają tak samo. Kiedy po długiej nieobecności wracam do domu, jeszcze dobrze nie położę plecaka na podłodze, a już biegnę do lodówki by wyjąć z niej zakwas. Kiedy będę wypakowywać swoje rzeczy ten się ociepli, a ja go czule dokarmię na noc. Następnego dnia rano zagniotę ciasto, wieczorem upiekę chleb.

Są takie podróże, które kręcą się wokół jedzenia. Ale są też takie, gdzie jedzenie bada się ostrożnie, bo kuchnia jest tak inna. Je się wtedy powściągliwiej, rozsądniej, szuka smaków bezpiecznych, znanych już choć trochę. W takich chwilach najbardziej tęsknię za swoją kuchnią i kiedy wracam do domu swoje tęskne fantazje mam spisane na karteczce w myślach. Po powrocie z Japonii, w której prawdziwego pieczywa nie jadłam ani razu, większość z nich rążyła wokół zgrillowanej pajdy chleba na zakwasie. Taki też sobie upiekłam niezwłocznie po przyjeździe. Z mąki żytniej, pszennej i pszennej razowej. Wyszedł mi piękny, rustykalny bochen, na którego kromkach przez kolejne dni zmieniały się tylko dodatki.

2 kromki chleba na zakwasie

1 krwista pomarańcza

1 łyżka miodu

4 plastry sera halloumi

1 łyżka oliwy

świeża kolendra

Chleb podpiecz w piekarniku z dwóch stron na złoty kolor. Na patelni rozgrzej łyżkę oliwy. Usmaż na niej plastry sera halloumi. Kiedy ładnie się przypieką z obydwu stron ściągnij je i odłóż na bok. Na gorącą patelnię wrzuć plastry pomarańczy i dodaj miód. Smaż przez chwilę, aż owoce puszczą sok, który na patelni lekko zgęstnieje. Na kromce chleba ułóż plastry halloumi i pomarańczy. Skrop oliwą, posyp świeżą kolendrą.

2 kromki chleba na zakwasie

1 burak

ser feta

natka z pietruszki

Buraki owiń w folię aluminiową, wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na ok. 40 minut. Wyjmij je z folii, wystudź, obierz ze skórki i pokrój w grubą kostkę. Chleb podpiecz w piekarniku z dwóch stron na złoty kolor. Na chleb pokrusz ser feta, na nim ułóż kostki buraka. Posyp świeżą pietruszką.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>