Niezwykły chleb bez grama mąki

W świecie chlebów to istne kuriozum. Smakuje jak razowiec, ale składa się z samych pestek, nasion, orzechów i płatków. Ale co najdziwniejsze – nie ma w sobie grama mąki. Jak to możliwe?

Chleb ten spadł na mnie jak piorun z jasnego nieba pewnego wieczoru na blogu My New Roots, którego właścicielka propaguje ultra zdrowy tryb żywienia. Ja tam z tym nie przesadzam, ale jaka zobaczyłam kromkę, która wyglądała jak chleb 25 ziaren od razu musiałam sprawdzić o co chodzi.  Faktycznie, ten chleb nie ma w sobie grama mąki. A wszystkie ziarna, nasiona sklejone są ze sobą za pomocą psyllium, czyli błonnika pokarmowego (pytajcie w aptekach i sklepach ze zdrową żywnością). Wiąże on wodę i pęcznieje tm samym sklejając wszytko inne. Wczoraj zalałam dwie łyżeczki szklanką wody, żeby spożyć na czczo. Dzisiaj rano bardzo się zdziwiłam, kiedy zobaczyłam że woda zamieniła się w mazistą galaretkę. Mimo obojętnego smaku jakoś nie chciało mi to przejść przez gardło. Jutro spróbuję po raz drugi ;)

Wracając do chleba. To wypiek naprawdę niezwykły. Ekstremalnie zdrowy jak i prosty. Bo jedyne co musimy z nim zrobić, to wymieszać nasiona z wodą, odstawić na jakiś czas aby psyllium pochłonęło płyny i upiec. I tak naprawdę to możemy dać do środka co tylko chcemy. Ja urządziłam sobie prawdziwe czyszczenie szafek, więc w chlebie wylądowały orzechy, jagody goji, różne płatki zbożowe, mak, czarnuszka, sezam i co tylko tam miałam. Wam podam ogólne równanie, pod które możecie podstawić co chcecie. Chleb trzyma świeżość przez 5 dni. Podobno doskonale się mrozi. Same plusy. Coś mi mówi, że większość osób czytających ten wpis wyruszy na poszukiwanie psyllium w ten weekend ;)

1 szklanka orzechów (migdałów, włoskich, laskowych, nerkowców)

1 szklanka nasion lub pestek (siemienia lnianego, słonecznika, dyni)

1,5 szklanki płatków owsianych (lub mieszanych)

1/2 szklanki rodzynek i/lub jagód goji

2 łyżki oleju

2 łyżki miodu lub melasy

4 płaskich łyżek psyllium

1,5 szklanki wody

Składniki sypkie wymieszaj ze sobą, to samo zrób z olejem, wodą i miodem. Wlej je do składników sypkich. Wszystko dobrze wymieszaj, aby z nasion utworzyła się dość gęsta masa. Jeżeli są zbyt suche, dodaj odrobinę wody. Przełóż wszystko do keksówki, dociskając starannie, aby masa dokładnie wypełniła wnętrze blaszki. Odstaw ją przynajmniej na dwie, a najlepiej kilka godzin, aby błonnik spęczniał i zagęścił ciasto.

Piekarnik nagrzej to 180 stopni. Piecz chleb przez 30 minut. Wyjmij go z blaszki, odwróć na drugą strone i dopiekaj przez kolejne 20 minut. Wystudź go porządnie, najlepiej przez całą noc. Pokrój w grube kromki. Smacznego!

 

6 thoughts on “Niezwykły chleb bez grama mąki

  1. […] fruits.  The recipe on Pinterest was from a Belgium site which needs to be translated, find here http://gotujebolubi.pl/niezwykly-chleb-bez-grama-maki/along with her lovely photos, one of which I have pinched because it just looks […]

  2. Chleb piekłam w keksówce wyłożonej papierem i niestety papier przywarł więc nie mogłam przewrócić go na drugą stronę :( Nie mogłam się powstrzymać i ukroiłam kawałek gorącego, świeżego – w smaku ciekawy (dodałam czarnuszki) ciekawa alternatywa i pole do improwizacji, mieszania smaków ;)
    Pozdrawiam!

  3. Następnego dnia, po wystudzeniu jest pyszny ;) polecam z miodem gryczano-lipowym!

  4. orzechy i pestki mają swoją naturalną ochronę w postaci kwasu fitynowego. Pomaga on nasionom wykiełkować, ale nie jest pożądany dla człowieka, bo blokuje wchłanianie magnezu, cynku i wapnia. Nie pamiętam czy w tej liście było żelazo, ale to i tak dużo. Pozbawiamy sie tych minerałów w 40% i szkoda je tracić. Sposobem na to jest moczenie orzechów i pestek w wodzie filtrowanej, lub przegotowanej i wystudzonej przez kilka godzin, np noc. . Po czym wodę wylać do najbliższej doniczki z rośliną, która będzie Ci wdzięczna za ten naturalny nawóz. Orzechy ozostawić do obeschnięcia. Mnie takie wymoczone orzechy bardziej smakują i do tego wypieku są lepsze. Moim zdaniem, oczywiście!

  5. […] w chlebowym miąższu tym lepiej. Kiedy w internecie pojawił się przepis na chleb zmieniający życie, który składał się z samych płatków, orzechów i pestek związanych nasionami […]

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>