Niezwykle smaczna, zwykła szarlotka

Zielona noc. Po raz ostatni w hotelu. Wszyscy znaleźli mieszkanie, większość poskręcała już meble z Ikei. Od jutra na swoim. Wywiozłam już wszystkie blaszki, ale tej jednej akurat nie. Najpierw upiekłam w niej szarlotkę, a potem chleb. Na ostatnie spotkanie z czeską ekipą.

Za dobrą szarlotką każdy tęskni. Gdybyśmy nie spróbowali jej zaraz po upieczeniu, nie byłabym Wam w stanie powiedzieć jak smakowała ;) Jej bazą jest delikatne, bardzo maślane ciasto kruche. W środku tylko jabłka i rodzynki. Taka wersja minimalna, ale jakże smaczna.

Przygotuj jabłka:

2 łyżki masła

8 twardych i kwaśnych jabłek

4 łyżki cukru

1/2 szklanki małych rodzynek

Masło rozpuść na patelni. Jabłka obierz i pokrój niedbale w dość duże kostki. Wrzuć na patelnię, dodaj cukier, przemieszaj i smaż na średnim ogniu do momentu aż jabłka puszczą sok. Dodaj wówczas rodzynki i smaż do momentu, aż płyny odparują, a jabłka nabiorą konsystencji musu z dużymi kawałkami jabłek. Pozostaw do ostygnięcia. Przygotuj ciasto:

2 szklanki mąki

1/2 szklanki brązowego cukru

200 g masła

3 żółtka

1 łyżeczka proszku do pieczenia

cynamon

Mąkę zmieszaj z cukrem i proszkiem do pieczenia. Dodaj masło i posiekaj je z mąką na drobne kawałeczki, wielkości zielonego groszku. Dodaj żółtka i zagniataj ciasto do momentu, aż utworzy okruchy. Połową z nich wyłóż dno blaszki 20 x 30 cm, wysmarowanej masłem, lub wyłożone papierem do pieczenia. Nakłuj spód widelcem. Schowaj do zamrażarki na 10 minut. Wyłóż wystudzone jabłka i rozprowadź je równomiernie. Pokrusz na nie pozostałe ciasto. Posyp je cynamonem. Włóż do piekarnika nagrzanego do 175 stopni i piecz przez ok. 35 – 40 minut na złoty kolor. Po upieczeniu dobrze wystudź.

Smacznego!

One thought on “Niezwykle smaczna, zwykła szarlotka

  1. Szarlotka zrobiona i rzeczywiście bardzo smaczna :-)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>