Niezbędnik imprezowicza – chleb orzechowy i pasta z grochu – fava.

Nie powiem Wam ile podejść robiłam do tego, żeby pokazać Wam tę pastę na blogu. Będzie tego więcej niż palców u jednej ręki. Niestety – łakomstwo zawsze pozbawiało mnie rekwizytu, ale nareszcie się udało. Pastę znalazłam dawno temu na blogu Olgi Smile. Szukałam jedzenia na imprezę, a chciałam by moi goście smarowali chleb może tym razem czymś innym niż pastą z cieciorki i suszonych pomidorów czy hummusem. Zrobiłam ją i od tej pory stale gości na imprezowym stole, ale nie tylko. Dziękujemy Ci Olgo Smile! :)       A do pasty chleb, a może pasta do chleba. Inauguracyjny przepis z książki „Handmade loaf” (aut. Dan Lepard). Prosty, szybki, smaczny. Bardzo aromatyczny dzięki paście z orzechów, która dostarcza smak i woń do każdego zakątka chleba. Doskonały na grzanki. Z favą komponuje się idealnie.

 

 

Chleb orzechowy

Pasta z orzechów:

50 g orzechów włoskich

50 g wody

2 łyżeczki miodu

20 g stopionego masła (lekko brązowego)

szczypta soli

Ciasto właściwe:

220 g letniej wody

100 g aktywnego zakwasu żytniego

1,5 łyżeczki świeżych drożdży (użyłam niepełnej łyżeczki drożdży instant)

100 g pasty orzechowej

100 g posiekanych orzechów włoskich

350 g białej mąki

100 g mąki żytniej chlebowej (użyłam razowej)

50 g mąki pszennej razowej

1,5 łyżeczki soli morskiej

Zaczynamy od zrobienia pasty z orzechów. Wszystkie składniki umieszczamy w benderze i mielimy na gładką masę.

W misce mieszamy razem: wodę, zakwas żytni, drożdże. Dodajemy pastę z orzechów, a na końcu posiekane orzechy. W drugim naczyniu mieszamy mąki pszenne, razową i sól. Do składników sypkich dodajemy płynne. Wszystko dokładnie łączymy, ale jeszcze nie wyrabiamy. Ciasto odstawiamy na 10 minut.

Po upływie 10 minut wyrzucamy ciasto na wysmarowany tłuszczem blat (1 łyżeczką oliwy). Wyrabiamy ciasto przez kilkanaście sekund. Umieszczamy je w nasmarowanej tłuszczem misce na kolejne 10 minut. PO tym czasie ponownie zagniatamy, formujemy w kulę i pozostawiamy do wyrośnięcia na 1 godzinę.

Po godzinie zagniatamy ciasto i formujemy porządany kształt chleba.. Można zrobić dwa małe bochenki, ja zrobiłam jeden – nie taki znowu wielki. Ciasto umieszczamy w wysypanym mąką koszyczku do wyrastania, lub w misce wyściełanej szmatką wysypaną mąką także. Koszyk wkładamy do reklamówki lub przykrywamy ściereczką. Odstawiamy do ponownego wyrośnięcia na 2,5 godziny lub do czasu, kiedy podwoi swoją objętość. 

Wyrośnięty chleb pieczemy w 210 stopniach przez 40 minut. W przepisie napisane jest, że nawet przez godzinę, ale moim zdaniem to trochę za długo. Musimy bacznie obserwować chleb i jeżeli ładnie się zarumieni, a upłynie pół godziny możemy uwolnić go z piekarnika nieco wcześniej. Upieczony chleb odstawiamy do ostygnięcia na kratce do wypieków.

No dobra, mamy chleb, to teraz coś do chleba.

 

 

Fava (aut. Olgi Smile):

250 g groszku

5 białych cebul

1 cytryna

5 listków laurowych

200 g oliwy

sól

1 ząbek czosnku (to mój akcent : )

Groch namaczamy conajmniej dwie godziny wcześniej, a najlepiej na noc. Rano zmieniamy wodę, wrzucamy do grochu listki laurowe i gotujemy do miękkości. Odcedzamy, wyjmujemy listki laurowe, pozostawiamy do ostygnięcia.

Cebule kroimy w kostkę i wrzucamy na olej. Aby nie dopuścić do przypalenia dobrze jest cebulę posolić – puści soki i nie będziemy musieli jej tak bardzo pilnować. Karmelizujemy cebulkę dopóki nie zbrązowieje. Radzę uchylić wszystkie okna. Jej zapach na patelni jest dość inwazyjny, najlepiej wieczorem, kiedy pasta będzie już gotowa umyć włosy :). Cebulkę zostawiamy do ostygnięcia.

W blenderze miksujemy groszek, cebulkę i czosnek. Dolewamy oliwę oraz sok z cytryny. Miksujemy wszystko na gładką masę. Pastę można spożywać od razu, ale smakuje najlepiej, kiedy przegryzie się parę godzin w lodówce. Pasty wychodzi duży słoik, wystarczy i na imprezę i na wynos dla znajomych. Zawsze znajdzie się ktoś, kto o to poprosi :)

 


 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>