Naleśniki z karmelizowanymi gruszkami i ricottą na nowego dobry początek

Drodzy czytelnicy!

Jest mi niezmiernie miło powitać Was pod nowym adresem bloga – gotujebolubi.pl. Z opuszczeniem platformy blox nosiłam się już od dawna i… w końcu się udało :) Nawet nie wiecie jaka to ulga pozbyć się kompletnie niefunkcjonalnego systemu: móc wstawiać zdjęcia, tagować do oporu i zmieniać wszystko na co ma się ochotę. Zaczynamy niestety bez starych komentarzy, ale mam nadzieję, że szybko je nadrobimy :)

Z nowym blogiem jest tak jak z nowym zeszytem w szkole. Chce się go prowadzić możliwie jak najbardziej estetycznie. I w przeciwieństwie do szkoły, w której zapału starczało mi góra na pierwszy miesiąc, mam nadzieję, że blog będzie tylko piękniał.

Naleśniki z karmelizowanymi gruszkami i ricottą

Na nowego dobry początek dziś przecudnej urody i smaku naleśniki z karmelizowanymi gruszkami i ricottą. Idealne jedzenie, kiedy za oknem plucha. Swoje naleśniki zrobiłam z samych białek, które zostały mi po produkcji kremu angielskiego. Dzięki temu ciasto było bardzo wodniste i doskonale się rozprowadzało tworząc bardzo cieniutkie naleśniki

Naleśniki z karmelizowanymi gruszkami i ricottą

1 jajko + 3 białka (lub 3 całe jajka)

ok.350 g mąki

1,5 szklanki mleka

ok. 1 szklanka wody gazowanej

1 łyżka cukru

1 łyżeczka soli

olej roślinny

Do miski wsyp mąkę, dodaj sól i cukier, wymieszaj. Wlej mleko, dodaj jajka i zmiksuj wszystko na gładką masę. Wlej wodę, gdyby ciasto było zbyt gęste, możesz dodać więcej. Możesz to sprawdzić, zanurzając w cieście łyżkę. Wyciągniej ją, niech zleci nadmiar ciasta. Jeżeli ciasto nie spłynie w całości, a po przejechaniu palcem zatrzyma się na łyżce, możesz smażyć :) Odstaw ciasto przynajmniej na dwadzieścia minut. Możliwie jak najcieńsze naleśniki smaż na dobrze rozgrzanym oleju na złoty kolor z dwóch stron. Po usmażeniu odłóż je na bok. Z tej porcji powinno wyjść ok. dużych 15 sztuk. Przygotuj gruszki ( po jednej na osobę):

2 gruszki

2 łyżki  brązowego cukru

2 łyżka miodu

2 łyżki masła

1/4 laski wanilii

4 łyżki ricotty (lub tłustego twarogu)

4 łyżki śmietany kremówki

Na patelni rozpuść masło. Gruszki podziel na ćwiartki i pozbaw gniazd nasiennych. Obsmaż gruszki na złoto z każdej strony. Dodaj cukier i miód. A kiedy się rozpuszczą i utworzą w raz z sokiem gęsty syrop dodaj ziarenka wanilii i śmietankę kremówkę. Doprowadź syrop do wrzenia – w międzyczasie gruszki przesiąkną wszystkimi aromatami i staną się przyjemnie miękkie. Zestaw z ognia.

Naleśniki (zacznijmy od dwóch na osobę ;) ) złóż na cztery i podsmaż na maśle. Kiedy staną się rumiane, przełóż je na talerz. Połóż na nich 2 łyżki ricotty. Udekoruj gruszkami, oblej obficie sosem! Zapomnij o bożym świecie.

Smacznego!

Naleśniki z karmelizowanymi gruszkami i ricottą

 

2 thoughts on “Naleśniki z karmelizowanymi gruszkami i ricottą na nowego dobry początek

  1. Gratuluję nowego, a przede wszystkim własnego kącika. Miło tu u Ciebie, będę odwiedzać. Ciepło pozdrawiam :)

  2. i ja gratuluje wlasnego miejsca :)

    Pozdrawiam i milego dnia zycze :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>