Na ukojenie: ryż z jabłkiem

Nowy rok ma już dwa miesiące, a ja kompletnie nie wiem, kiedy ten czas zleciał. Na początku stycznia wyruszyłam z domu i przez prawie dwa miesiące żyłam na walizkach ostro kombinując, aby sprostać wszystkim zadaniom, które się przede mną spiętrzyły. Na szczęście efekty tego maratonu są całkiem wymierne: poprowadziłam swoje pierwsze warsztaty ze stylizacji, wystylizowałam potrawy do książki kucharskiej (nie swojej), która ukaże się późną wiosną; wydałam śniadanie kilkudziesięciu osobom, byłam w Londynie, sfotografowałam potrawy do kolejnego KUKBUKA. Pewnie było coś jeszcze, ale o pewnych niektórych rzeczach przypominam sobie dopiero, kiedy wertuje zdjęcia w telefonie.

Kiedy więc po tym wszystkim w końcu wróciłam do domu, czułam się ni mniej, ni więcej jak zmasakrowana. Wiedziałam, że przez dwa dni nie mogę nawet kiwnąć palcem, bo mój organizm jest na skraju załamania. Przebrałam się w piżamę, owinęłam kocem, odpaliłam zaległe odcinki seriali. Nie było mowy o gotowaniu, ale w takich chwilach jedzenie bywa najlepszym lekarstwem. Przypomniało mi się, jak mama w piątki robiła zapiekany ryż z jabłkiem, który jadłyśmy zalany śmietanką z cukrem waniliowym. Takiego lekkiego, ciepłego i słodkiego jedzenia potrzebowałam jak niczego innego. A że miałam akurat kilka jabłek, nic nie stało na przeszkodzie, aby zgotować sobie taki comfort food. Ponieważ nie jestem już małą dziewczynką, mój ryż z jabłkami nieco odbiega od tego maminego. Ale działa dokładnie tak samo: koi i pociesza.

1 szklanka ryżu arborio

3 łyżki masła

150 ml białego wina

650 ml wrzątku

3 łyżki ricotty

1/2 laski wanilii

3 łyżki cukru

3 jabłka

2 łyżki miodu

1/2 łyżeczki cynamonu

jogurt

cukier waniliowy

Na patelni rozpuść 2 łyżki masła, wsyp ryż i mieszając smaż go chwilę, aż stanie się szklisty. Wlej białe wino i poczekaj aż pochłonie go ryż. Patelnie zalej wrzątkiem, dodaj cukier i szczyptę soli. Zmniejsz ogień i daj ryżowi się ugotować. Kiedy ryż będzie miękki, ale zachowa jędrność wyłącz ogień. Dodaj do niego ricottę, ziarenka wydłubane z połowy laski wanilii i łyżkę masła. Wymieszaj dokładnie i odstaw pod przykryciem na 8 minut. 

Jabłka obierz ze skórki i pokrój w kostkę. Podsmaż na łyżce masła razem z miodem i cynamonem. Dodaj je do ryżu, ale nie mieszaj ich z nim. Ryż z jabłkiem podawaj natychmiast, obficie polany jogurtem zmieszanym z cukrem waniliowym i szczyptą cynamonu. 

To co Ci zostanie przełóż do miseczki. Owiń ją folią spożywczą, ale nie wstawiaj do lodówki. Jest duża szansa, że tego samego dnia wieczorem zatęsknisz do tej resztki więc lepiej, żeby była na wyciągnięcie ręki…

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>