Mus czekoladowy nie dla dzieciaków

Niewiele przepisów znam jeszcze na pamięc. Ciąglę robię coś nowego i rzadko się powtarzam. Ale mus czekoladowy mogę zrobić w nocy o północy i to z zamkniętymi oczami. I zawsze wyjdzie. Robię go często, za każdym razem nieco inaczej. Ostatnio lubię karmić go kardamonem i innymi aromatycznymi dodatkami. Na przykład miodem wrzosowym, który jest umiarkowanie słodki, wręcz lekko gorzkawy, ale ten zapach… Mus wychodzi lekko pijany (mimo, że ma tylko kieliszek esencji waniliowej) i dość wytrawny – zdecydowanie jest to pozycja dla dorosłych, dzieci mogą się nieco krzywić i nie do końca zrozumieć o co w nim chodzi :) Ja go uwielbiam. Gotowy mus wlewam go do miseczki z czekoladowego kruchego ciasta, albo po prostu do szklaneczek lub filiżanek. A kiedy go podaję, to lubię patrzć jak ludziom mrużą się z zadowolenia oczy, w których widać pytanie co u licha jest w tym musie, że smakuje tak intrygująco doskonale :)

 

100 g bardzo dobrej, gorzkiej czekolady

3 jaja (żółtka + białka)

2 łyżki masła

200 g śmietany kremówki

40 ml esencji waniliowej

1/2 łyżeczki mielonego kardamonu

1/2 łyżeczki mielonego pieprzu

1 łyżeczka kawy instant

2 solidne łyżki miodu wrzosowego

 

Masło kroimy w małe kosteczki, czekoladę łamiemy na małe kawałki. Składniki umieszczamy w misce, którą kładziemy na garnku z gotującą się wodą. Topimy składniki w kąpieli wodnej. Odstawiamy do lekkiego ostygnięcia.

Do czekolady dodajemy żółtka. Energicznie mieszamy, aby żółtka się nie ścięły. Dodajemy miód, przyprawy, esencję waniliową rozmieszaną z kawą. Mieszamy szpatułą do połączenia składników.

W oddzielnych naczyniach ubijamy śmietanę i białka. Do musu dodajemy najpierw śmietanę, dobrze mieszamy ją z czekoladową masą. Potem dodajemy pianę z białek. Na początku dobrze jest dodać łyżkę lub dwie, aby zmiękczyć masę, a potem delikatnie wmieszać resztę. Mieszamy dopóty masa zyska jednolity kolor.

Przekładamy do miseczek/pucharków/tartaletek z kruchego ciasta. Chłodzimy kilka godzin, a najlepiej całą noc. Czas sprzyja naszemu musowi i pozwala przegryźć się wszystkim smakom i aromatom, więc nie spieszcie się :)

 

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>