Muffinki piña colada

Najgorsze już za nami. Temperatura z każdym dniem zmierza ku lepszemu. Niedawne minus dwadzieściapare przyjęłam z pewną pokorą, gdyż umówmy się – zima w tym roku obchodziła się z nami wyjątkowo łagodnie. Brak śniegu i przymrozków obserwowałam z pewnym niepokojem, bo przecież ziemia musi choć trochę się przemrozić. Chwilowo jednak jestem uspokojona, a wyciągnięte z dna szafy rękawiczki i extra warstwa rajtuzów pod spodniami pozwalają żyć na minusie z godnością.

Analizując naprędce swoje ostatnie prywatne poczynania kulinarne stwierdzam, że tęsknota za promieniami słonecznymi znajduje ujście na naszym talerzu. Podświadomie rozgrzewające omlety łączę z zieleniną, do sałat dodaję cząstki owoców, chleb najlepiej smakuje mi z samym szczypiorkiem,  a w słodyczach najchętniej umieszczam smakujące słońcem ananasy. Dzisiejszy przepis to muffinkowe remedium na temperaturę za oknem. Wiem, że kiedyś zrażona kilkoma niepowodzeniami bardzo na muffinki złorzeczyłam, ale w międzyczasie zdążyłam się z nimi całkiem polubić i docenić ich wszystkie oczywiste walory, za które są kochane przez miliony.

Przejdźmy zatem do przepisu. Co kryje się za nazwą piña colada? Ananas, kokos i biała czekolada ;)

 

1 szklanka mąki

3/4 szklanki wiórek kokosowych

1/4 szklanki brązowego cukru

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

1/4 łyżeczki sody oczyszczonej

2 jajka

1/2 kostki masła

1/2 szklanki maślanki

1 puszka ananasów

1 tabliczka białej czekolady

 

W misce wymieszaj: mąkę, wiórki, cukier, proszek do pieczenia, sodę. W drugim naczyniu umieść składniki płynne: lekko roztrzepane jajka, maślankę, roztopione masło. Przygotuj dodatki: 3 plastry ananasa podziel na ćwiartki, pozostałe pokrój w bardzo drobną kostkę, tak jak i białą czekoladę.

Do miski ze składnikami sypkimi wlej zawartość drugiej miski. Połącz wszystko trzema – czterema ruchami łyżką. Dodaj posiekane drobno owoce i czekoladę. Zamieszaj raz jeszcze, aby wszystko niedbale się połączyło.

Ciastem napełniaj papilotki, na wierzchu każdego muffinka połóż kawałek ananasa. Piecz w 180 stopiach przez 25 – 30 minut. Smacznego!

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>