Mięciutkie bułeczki z owsianką

Bardzo proste i szybkie bułeczki, do których dodałam troszkę owsianki ugotowanej na mleku. Płatki owsiane lekko podprażyłam dzięki czemu zyskały jeszcze bardziej wyrazisty smak. Mają bardzo mięciutki miąższ oraz delikatną skórkę. Zrobiłam je na zaczynie, który Wy możecie zrobić na drożdżach lub zakwasie. Ale jeżeli nie macie czasu, po prostu zmieszajcie podstawowe składniki ciasta.

Mięciutkie bułeczki z owsianką

1 łyżka zakwasu pszennego lub kuleczka świeżych drożdży wielkości ziarenka grochu

150 g mąki

150 g wody

Składniki na zaczyn zmieszaj w misce na gładką pastę. Naczynie przykryj folią i odstaw w ciepłe miejsce na kilka godzin. Po tym czasie odlej szklankę zakwasu (250 ml), a resztę wylej.

2 szklanki mleka

1 szklanka zaczynu

1 szklanka płatków owsianych błyskawicznych

3 szklanki mąki

12 g świeżych drożdży

1 łyżeczka soli

2 łyżeczki cukru

2 łyżki masła

Płatki owsiane zalej szklanką mleka. Gotuj do momentu aż w całości je wchłoną. Pozostaw do ostygnięcia. Do miski wlej mleko, dodaj zaczyn, pokruszone drożdże i owsiankę, przemieszaj delikatnie. Dodaj mąkę, sól, cukier i rozpuszczone masło. Przy pomocy miksera lub ręcznie wyrób gładkie ciasto, które odchodzi od ścianek naczynia. Jeżeli ciasto jet zbyt mokre, dosyp mąki. Jeżeli zbyt suche, dodaj odrobinę mleka.

Wyrobione ciasto odstaw w ciepłe miejsce na godzinę lub do czasu aż podwoi swoją objętość. Następnie odgazuj i podziel na 9 lub więcej części w zależności od tego czy bułeczki chcesz otrzymać większe lub mniejsze. Uformuj z nich kulki, które połóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pozostaw je na pół godziny do ponownego wyrośnięcia. Następnie posmaruj roztrzepanym jajkiem z łyżką mleka i posyp płatkami owsianymi. Piecz przez ok. 25 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu wystudź. Smacznego!

3 thoughts on “Mięciutkie bułeczki z owsianką

  1. […] wspólnie z innymi gotującymi dziewczynami pyszne bułeczki owsiane wybrane z  bloga Gotuje bo lubi. Przepis troszeczkę zmieniłam, nie miałam zakwasu pszennego, więc dodałam do ciasta […]

  2. „Wspólne ezoteryczne spotkanie przy piekarniku” ja upiekłam Twoje bułeczki. Są po prostu rewelacyjne.

  3. […] nie posiadam, więc wybór był oczywisty, iż upiekę bułeczki na drożdżach. Bułki powstały z tego przepisu, wyszły bardzo duże, dlatego radzę zrobić więcej, a mniejszych. W smaku za mało słone, […]

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>