Masło z migdałow prażonych w miodzie (honey roasted almond butter)

Pracownik sklepu Whole Foods pewnie opowiedział swoim kolegom z pracy podczas codziennych ploteczek na sklepie,odbywających się gdzieś pomiędzy półką z oliwami, a ekspozycją organicznych cytrusów,  jak niedużo wcześniej wpadła do sklepu nakręcona sądząc po akcencie Rosjanka i dość szalonym uśmiechem twarzy kazała się zaprowadzić pod maszynę do mielenia masła orzechowego. Pomógł jej ten pracownik, zmielił tego masła do pojemniczka, a ona zrobiła mu w tym czasie zdjęcie. Mówił zapewne: nigdy nie widziałem nikogo, kto by się tak cieszył do tego masła orzechowego, na pewno była niespełna rozumu.

Wiem, że nie tylko ja cieszyłabym się tak z tego wynalazku. W tym miejscu piszczałaby z radości także moja przyjaciółka, dla której masło orzechowe jest równie wielką podnietą co dla mnie. Widzę nas leżące pod tymi maszynami, z rozdziawionymi buziami, falujące od ginącego w przełyku strumienia świeżo mielonych orzechów niczym węże boa trawiące swoje ofiary. Daję sobie rękę uciąć, że jest nas dużo więcej. Ludzi, którzy spróbują każdej nowej edycji Snickersa czy MM’sów, jeżeli tylko na opakowaniu mają dwie magiczne literki PB. Mówią, że to kaloryczne. Ale ja im wtedy mówię: nawet nie wiesz kiedy schrupiesz trzy garście solonych orzeszków. Spróbuj zjeść tę samą ilość orzeszków, tyle że zmielonych. Nie da się. Masła orzechowego najlepiej smakować po łyżeczce.

Dla tego dzisiaj będzie też o maśle, tyle że z migdałów. Uprażonych w miodzie migdałów z lekką nutką cynamonu, tak jak te orzeszki, z których we Whole Fodds mieli się na świeżo. Migdały są jeszcze lepsze, uprażone mają znacznie bogatszy smak i nieco mniej tłuszczu niż orzeszki ziemne, więc trzeba im trochę pomóc podlewając oliwą. Możecie użyć dobrego oleju, ale tym razem zalecam do dobrej extra virgin, której wyraźna nuta wzbogaci smak masła, ale w sposób niedominujący. Migdały, miód, cynamon, oliwa. Samo zdrowie ;)

honey roasted almond butter

Masło z migdałów prażonych w miodzie (1 mały słoiczek)

2 szklanki migdałów

3 łyżki miodu

1/2 łyżeczki cynamonu

1/4 łyżeczki soli

3 – 5 łyżek oliwy

Rozgrzej patelnie i wrzuć na nią 1,5 szklanki migdałów. Praż ok. 10 minut, raz po raz mieszając migdały, aby podpiekły się równomiernie z każdej strony, ale nie przypaliły. Kiedy migdały nabiorą ładnego, złotego koloru, dodaj miód i cynamon. Nie przerywając mieszania kontynuuj prażenie do momentu, aż miód się rozpuści, lekko skarmelizuje, a wszystkie migdały równomiernie się nim pokryją, Na tym etapie możesz podebrać kilka migdałów, zanurzyć je w cukrze, będą stanowiły doskonałą przekąskę.

Uprażone miodowy migdały przenieś do blendera, dodaj pozostałe migdały, sól i zmiel najdrobniej jak to możliwe. Kiedy zaczną przypominać piasek, przesyp je do miski, wlej oliwę (zacznij od 3 łyżek) i tym razem przy pomocy końcówki ręcznej (dużo lepiej emulguje masło) miksuj składniki do otrzymania gładkiej masy.

Właśnie otrzymałeś słoiczek masła migdałowego. Nie muszę Ci mowić, co z nim zrobić ;)

honey roasted almond butter

honey roasted almond butter

7 thoughts on “Masło z migdałow prażonych w miodzie (honey roasted almond butter)

  1. Jestem za!!!

    Whole Foods to mój ulubiony amerykański sklep, kupuję tam dania na wynos i desery gdy odwiedzam moją przyjaciółkę w NYC (czas spędzamy nie przy garach a na pogaduchach, bo rzadko się widzimy).

    Masło zrobię! Migdały niełuskane?

  2. CUDNY opis, CUDNY przepis, masło orzechowe jem łyżkami:-)

  3. Uwielbiam wszelkiego typu masła orzechowe! Ten przepis i zdjęcia wygladaja bardzo zachęcajaco:-) a ja akurat dziś zrobiłam masło migdałowe z kakao i miodem. Też pyszne:-)
    Przyjemnego wieczoru

  4. O Matko, to musi być pyszne ! :)

  5. Pyszne! a i zdrowe, więc wyrzuty sumienia z powodu łakomstwa mniejsze :p

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>