Maślany jabłecznik z pianką

maślany jabłecznik z pianką

W zeszłym tygodniu, dzień po dniu odbyły się dwa najważniejsze amerykańskie święta: Thanksgiving i Black Friday ;) Jak na nowych przybyszy przystało, całemu temu szaleństwu przyglądaliśmy się z boku darując sobie jeszcze tym razem pieczenie indyka i polowanie na przeceny. Dodatkowe dwa dni wolnego wykorzystaliśmy na lepsze poznanie najbliższej okolicy, a prawdziwe świętowanie odkładamy na Boże Narodzenie.

To miał być uroczy piknik na plaży, z domowymi kanapkami, świeżo upieczonym ciastem i herbatą z termosu. Kiedy wyjeżdżaliśmy z domu ptaki ćwierkały radośnie, a słońca było tyle, aby kurtkę położyć na tylnym siedzeniu. Niestety, kiedy wynurzyliśmy się zza ostatniego zakrętu zupełnie niespodziewanie zostaliśmy zaatakowani przez szarą i wilgotną mgłę. Sceneria pikniku na plaży zamieniła się w piknik w samochodzie na parkingu przy plaży. Ale i tak wszystko smakowało cudownie, zwłaszcza po czterech godzinach hasania po nie takich znowu niskich pagórkach, które na mgłę pozwalały spojrzeć nieco z góry ;)

maślany jabłecznik z pianką

Jabłecznik, który upiekłam na nasz piknik to szybkie i łatwe ciasto w duchu retro. Powstało na zamówienie mojego męża, który poprosił, aby było jak najprościej i bez żadnego kombinowania z dodatkowymi smakami. Tak też zrobiłam. Umiarkowanie słodkie kruche ciasto z waniliowymi jabłkami uduszonymi na maśle, skrytymi pod bezową pianką. Tak delikatne i kruche, że wprost topiło się ustach.

maślany jabłecznik z piankąMaślany jabłecznik z pianką

30 g masła

7 dużych, twardych jabłek

sok z 1 cytryny

1 laska wanilii (lub 1 opakowanie cukru waniliowego)

2 łyżki rodzynek

Jabłka obierz i pokrój w drobną kostkę. Na patelni rozpuść masło. Dodaj jabłka, sok z cytryny i ziarenka wyskrobane z laski wanilii. Raz po raz mieszając, smaż jabłka przez ok 10 minut. Część się rozpadnie, część zachowa kształt. Dodaj rodzynki i przemieszaj z nimi jabłka. Odłóż je na bok do ostygnięcia. Przygotuj ciasto:

350 g mąki

1 łyżeczka proszku do pieczenia

170 g masła

100 g cukru

4 żółtka

2 łyżki kwaśnej śmietany

4 białka + szklanka cukru (na pianę)

2 łyżki płatków migdałowych

Mąkę zmieszaj z cukrem (100g) i proszkiem do pieczenia. Dodaj masło pokrojone w kostkę i drobno posiekaj je z mąką. Dodaj żółtka i śmietanę, szybko zagnieć ciasto i uformuj je w kulę. Odbierz jedną trzecią, owiń ją w folię i schowaj na chwilę do zamrażarki. Pozostałym ciastem wyłóż równomiernie blaszkę (20x30cm).

Białka ubij na sztywno, pod koniec ubijania dodaj szklankę cukru. Miksuj do momentu, aż cukier całkowicie się rozpuści, a piana stanie się lśniąca.

Uprażone jabłka rozłóż równomiernie na cieście. Na jabłkach rozsmaruj ubitą pianę. Na pianę zetrzyj schłodzone ciasto. Całość posyp płatkami migdałowymi. Piecz przez ok 45 – 50 minut w piekarniku nagrzanym do 165 stopni. Po upieczeniu dobrze wystudź.

Smacznego!

maślany jabłecznik z pianką

maślany jabłecznik z pianką

 

 

3 thoughts on “Maślany jabłecznik z pianką

  1. Piekłam to ciasto przepyszne palce lizać

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>