Makowo – cytrynowe ciasto ucierane.

Robiłam to ciasto całkiem niedawno i myślę sobie, że spokojnie można by je zaserwować na święta. Poprzez zawartość maku wpisuje się w konwencje, a wyraźny i orzeźwiający cytrynowy smak może stanowić miłą odmianę po przyciężkawym świątecznym jedzeniu.

 

4 jajka

250 g cukru

2 szklanki* mąki

1/2 łyżeczki soli

3/4 łyżeczki proszku do pieczenia

150 g letniego stopionego masła

60 g gęstej śmietany kremowej

skórka z 2 cytryn

sok z 1/2 cytryny

3 łyżki maku

 

Do małe miski przesiewamy mąkę, sól i proszek do pieczenia. Odstawiamy na bok. W dużej misce mieszamy razem roztopione masło, śmietanę, skórkę i sok z cytryn oraz mak. Odstawiamy na bok.

W oddzielnym naczyniu umieszczamy cukier i jajka. Ubijamy je mikserem na najwyższych obrotach przez dobrych kilka minut (8 – 10) – masa powinna stać się biała i bardzo puszysta. To bardzo ważny etap przy tego typu ciastach i nie należy iść na skróty :)

Składniki sypkie delikatnie łączymy z masą jajeczną za pomocą drewnianej łyżki. 1/3 otrzymanej masy łączymy z masą maślano – śmietanowo – cytrynową. Dodajemy pozostałą część ciasta i całość dokładnie, acz delikatnie łączymy.

Otrzymane ciasto przelewamy do podłużnej foremki o długości 22 cm. Pieczemy przez godzinę w 175 stopniach. Upieczonemu ciastu dajemy ostygnąć w formie przez ok. 30 minut. Następnie wyciągamy je z foremki i pozostawiamy je do dalszego stygnięcia na kratce do wypieków. Ciasto dekorujemy cytrynowym lukrem i ewentualną startą skórką z cytryny.

Smacznego!

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>