Makaroniki migdałowe.

Wiem, wiem. Cały czas Nigella i Nigella :) No ale co ja na to poradze, że ona gotuje to tak atrakcyjnie, że od razu chce się wziąć te przepisy na warsztat… A że miałam w lodówce wodę różaną, którą kupiłam kiedyś w sklepie hinduskim – decyzja była tym prostsza. Makaroniki to cudne i proste ciasteczka. Najgorsze jest mielenie migdałów – ja robiłam to oldschoolową ruską maszynką po babci, ale potem to rachu ciachu i po strachu. Do tego smakują obłędnie, pachną ładnie, choć nie tak jak na etapie ich formowania, kiedy mamy ręce zwilżone wodą różaną która łączy się z kardamonem zawartym w ciasteczkach.

 

makaroniki

200 g startych migdałów

1 opakowanie migdałów zblanszowanych

2 białka

4 owoce kardamonu

200 g cukru

 

Starte migdały łączymy z cukrem, białkami i startymi owocami kardamonu. Kardamon można zmielić w młynku, ja natomiast starłam owoce w maszynce, którą mieliłam migdały. Można je też po prostu utrzeć w moździerzu, albo po prostu kupić kardamon mielony :) Ciasto wkładamy do lodówki na pół godziny, ażeby trochę stężało.

Z gotowego ciasta formujemy kulki dłońmi skropionymi wodą różaną. Boże jak to przyjemnie pachnie w połączeniu z kardamonem. Kulki układamy w niedużych odległościach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu każdej kuleczki układamy zblanszowany migdał i wgniatamy go delikatnie w ciasto. Makaroniki pieczemy około 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni, aż uzyskają ładny złoty kolor.

Prawda, że proste? Znowu nie wyszły mi dokładnie tak jak te nigelli – jej się bardziej rozlały, moje były bardziej pękate. Nie wiem, może to kwestia cukru. Następnym razem zmielę drobniej cukier, albo użyje cukru pudru. Zresztą, jakie to ma znaczenie. Wyszły przepyszne – z chrupiącą skórką i ciągnącym wnętrzem. Delikatne i aromatyczne. Pycha.

makaroniki 2

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>