Makaron z łososiem w grzybowym beszamelu

Jakbym miała swoją restaurację, to ten makaron na pewno znalazłby się w menu. Niby klasyka, ale z lekkim, jakby to powiedział Jamie Olivier, przekrętem. Uknułam go w przeddzień gotowania. Nie mogłam się doczekać, bo wyjątkowo wyraźnie przeczuwałam jak będzie smakowało połączenie kremowego beszamelu o ziemistym grzybowym smaku rozgrzanym szczyptą gałki muszkatułowej. Do tego delikatny łosoś i aromatyczne płatki migdałowe. A na koniec, żeby nie zrobiło się zbyt przytulnie zielona pietrucha. Chyba nie macie wątpliwości jak smakowało?

 

150 g surowego łososia

1/3 opakowania ulubionego makaronu

1 szklanka mleka

2 łyżeczki masła

2 łyżeczki mąki

1 łyżeczka mielonych grzybów

sól, pieprz, gałka muszkatułowa

płatki migdałowe, natka z pietruszki

2 ząbki czosnku, 2 łyżki oliwy

 

W rondelku topimy masło. Dodajemy do niego mąkę i lekko przesmażamy, aby składniki dobrze się połączyły, ale nie przypaliły. Do zasmażki dodajemy mleko. Małymi porcjami, aby wszystko dobrze się w nim rozpuściło. Nieustannie mieszając doprowadzamy sos do wrzenia. Kiedy delikatnie zgęstnieje ściągamy go z ognia. Doprawiamy szczyptą soli, czarnego pieprzu i dwoma starciami gałki muszkatułowej i łyżeczką mielonych grzybów.

Na patelni podgrzewamy oliwę. Smażymy na niej posiekane w plasterki ząbki czosnku. Lekko. Wlewamy sos beszamelowy. Dokłądnie mieszamy. Wrzucamy łososia. Chwilę dusimy.

Makaron gotujemy al dente. Wrzucamy go na patelnię z sosem i łączymy z nim. Sos beszamelowy wspaniale okleja makaron. Makaron umieszczamy na tależach, posypujemy obficie podprażonymi płatkami migdałowymi i posiekaną pietruszką.

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>