Luksusowe drożdżowe

W sumie w weekend miałam nic nie gotować i nie piec, ale nie mogłam nie zaznaczyć swojej obecności w domu jakimś słodkim wypiekiem. Czas teraz jest taki, że na bok idzie czekolada, a do gry wchodzą świeże owoce – z dnia na dzień coraz bardziej soczyste i słodkie, ułożone na miękkiej poduszce maślanego ciasta, otulone kołderką z kruszonki.

Tym razem ciasto drożdżowe powstało z dodatkiem maślanki, dzięki której staje się ekstra wilgotne. Do środka trafiły również ziarenka z połowy laski wanilii, które nadają ciastu zupełnie nowego wyrazu. Tym samym na razie zawieszam pracę nad przepisem, gdyż to poniższe spełnia moje wszystkie oczekiwania względem idealnego drożdżowego wypieku.

2,5 szklanki mąki

1/2 szklanki cukru

1 łyżeczka drożdży instant

1/2 szklanki mleka

2/3 szklanki maślanki

50 g masła

1/2 laski wanilii*

3 żółtka

2 laski rabarbaru, 1 brzoskwinia, 5 morelek

Masło umieść w rondelku i rozpuść na średnim gazie. Wanilię przekrój wzdłuż i wydłub ziarenka. Dodaj je do rozpuszczonego masła i dobrze zamieszaj. Dodaj mleko i maślankę.

W misce zmieszaj ze sobą drożdże, mąkę i cukier. Zrób wgłębienie i wlej płyny z rondelka i dodaj żółtka. Zmieszaj wszystko razem, wyrzuć ciasto na blat i starając się podsypywać jak najmniej mąki wyrób gładkie ciasto. To cisto jest dość luźne, więc najlepiej wyrabiać je stosując technikę Bertinete’a – klik. Wyrobione ciasto uformuj w kulę, włóż do miski, owiń ją folią i pozostaw do wyrośnięcia na godzinę lub półtora. W tym czasie przygotuj kruszonkę:

50 g masła

2/3 szklanki cukru

1/2 szklanki mąki

W miseczce zmieszaj mąkę i cukier. Dodaj masło i rozetrzyj je palcami z sypkimi składnikami. Zbij ją w kulę, a następnie rozkrusz delikatnie, aby otrzymać różne okruszki. Włóż miseczkę do zamrażarki do czasu, aż wyrośnie ciasto.

Wyrośnięte ciasto rozłóż równomiernie na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. możesz je zrobić w okrągłej (26 cm) lub prostokątnej (20x30cm). W ciasto powciskaj owoce – plastry brzoskwini, kawałki rabarbaru, przekrojone na pół morelki. Całość posyp obficie kruszonką. Odstaw ciasto na godzinę do ponownego wyrośnięcia, a najlepiej włóż je na całą noc do lodówki, aby wyrosło w chłodzie.

Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok 45 minut. Daj mu lekko ostygnąć, pokrój na wielkie kawałki.

Smacznego!

Ps. Tych, którzy zachodzą w głowę jak używać prawdziwiej wanilii, a przy okazji nie zbankrutować odsyłam na allegro lub do mojego ulubionego sprzedawcy przypraw Skworcu (strona www), u którego w wanilię zaopatruję się od lat płacąc za laskę złoty osiemdziesiąt. Teraz prosta matematyka: do ciasta trafia połowa, czyli groszy dziewięćdzisiąt. O ile się nie mylę, tyle kosztuje opakowanie cukru wanilinowego. Rachunek zatem jest bardzo prosty ;)

 

 

 

 

 

 

 

One thought on “Luksusowe drożdżowe

  1. Fenomenala wypowiedź. Właśnie takiego podejścia szukałem.
    Wyślę tę stronę znajomym. Obiecuję że będę tu zaliczał koleje
    odwiedziny. Szczęścia w dalszym prowadzeniu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>