Łosoś w sezamie na puree z groszku

Z rybami u mnie średnio. Może nie nie lubię, ale nie przepadam specjalnie. Wyjątkiem jest karp na wigilię oraz łosoś, którego mogę w każdej postaci i ilości. Dzisiaj więc i on. W postaci średnio wysmażonego steka podanego na aromatycznym puree, a może nawet bardziej pesto z zielonego groszku. Idealne danie na tę porę roku.

 

 

4 filety z łososia (bez skóry)

1 opakowanie sezamu

1 łyżka oliwy

1 łyżka oleju sezamowego

 

Filety z łososia obtaczamy z jednej i z drugiej strony w ziarnach sezamu. Na patelnię wlewamy oliwę i olej sezamy. Łososia smażymy na rozgrzanym tłuszczu przez 2 – 3 minuty z każdej strony (w zależności od tego jak bardzo wysmażonego lubimy). Łososia podajemy na pesto z zielonego groszku :

400 g mrożonego groszku

5 łyżek oliwy extra vergine

1 garść liści bazylii

sok i skórka z jednej cytryny

1 łyżeczka startego imbiru

2 ząbki czosnku

pieprz, sól

Groszek gotujemy wg instrukcji na opakowaniu. Umieszczamy go w blenderze, dodajemy pozostałe składniki i mielimy na gładką masę. Smacznego!!

Ps. Pomysł na danie, lekko zmodyfikowany pochodzi z książki aut. Sary Raven ” Food for friends & family”.

 

2 thoughts on “Łosoś w sezamie na puree z groszku

  1. Czy do takiego dania pasowałoby podać jeszcze jakąś sałatkę czy może podajemy je całkiem samodzielnie ?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>