Libańska sałatka z quinoa i brokułów

Bardzo pomału odbudowuję swoje kuchenne imperium. Najważniejsze rzeczy już mam: blachę do pieczenia, tortownicę, łopatkę silikonową (a nawet dwie) i trzepaczkę balonową. Dorzucając mikser i blender, które przywiozłam w Polski daje to minimalny ekwipunek niezbędny do gotowania. Przydałyby się nieco większe garnki, bo na razie mam dwa maluteńkie. Koniecznie muszę kupić statyw, w mojej obecnej kuchni przez cały dzień panuje półmrok. Marzę już o jakiś kolorowych, a przynajmniej ładnych talerzach i miseczkach, ale daję sobie na wstrzymanie. Jeszcze chwilka. Nie mogę doczekać się dnia, kiedy przeprowadzimy się do naszego nowego mieszkania, ale najpierw muszę je znaleźć. Nie idzie nam najlepiej, ostatniej niedzieli mieliśmy cztery na liście: w pierwszych dwóch się nikt nie pojawił, w trzecim agentka dostała niekompletne klucze i nie mogła nas wpuścić do środka. Z czwartego zrezygnowaliśmy sami i pojechaliśmy na ramen do Japan Town.

W zeszłym tygodniu dojechały do nas 3 kartony z książkami, które wysłałam z Polski. Wybranie tych najważniejszych kucharskich spośród ponad 100 było nie lada wyzwaniem. Nie mogło zabraknąć trylogii Ottolenghiego, książek o pieczeniu chleba i kilku innych ulubionych. Wśród nich Kuchnia Libańska wydawnictwa Phaidon, która szturmem zdobyła moje serce i z której wczoraj przygotowałam pyszną i zdrowąsałatkę z quinoa i brokułem.

300 g brokuła rozdrobnionego na różyczki

1 szklanka quinoa (użyłam czerwonego)

4 ząbki czosnku

100 g sera feta

1/2 cytryny

1/2 pęczka pietruszki

1/2 pęczka mięty

orzeszki piniowe (dałam płatki migdałowe)

sól, pieprz

Qinoa ugotuj na sypko według instrukcji na opakowaniu. W dużym garnku zagotuj wodę i wrzuć na wrzątek brokuły. Po 5 minutach wyjmij połowę z nich, a po ok. 15 pozostałe. Te pierwsze powinny być jędrne i lekko twarde, te które wyciągnąłeś później powinny być miękkie. Na patelni rozgrzej oliwę i wrzuć na nią posiekany drobno czosnek. Dodaj ugotowane na miękko brokuły i smaż je przez kilka minut, aż kompletnie się rozpadną. Całą zawartość patelni dodaj do quiona razem z pozostałymi brokułami, posiekanymi ziołami, pokruszoną fetą. Wyciśnij sok z cytryny, lekko dopraw solą i pieprzem. Dokładnie wszystko wymieszaj. Przed podaniem posyp lekko uprażonymi orzeszkami piniowymi lub płatkami migdałów.

Smacznego!

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>