Kuskus typu tabbouleh

Najpyszniejszy kuskus typu tabbouleh robi moja koleżanka Magda. Magda robi też genialne tzatzyki i jest prawdziwą mistrzynią pesto. Sekretem jej sałatki jest to, że kuskusu praktycznie nie zalewa wodą. Całe płyny pochodzą ze startego na najdrobniejszych oczkach tarki ogórka i drobniutko posiekanego pomidora. Wierzcie mi – to naprawdę robi różnicę. Cała reszta to kwestia naszych upodobań, choć tutaj akurat nie modzę i dalej wedle przepisu Magdy dodaję klasyczny zestaw mięty, pietruszki, szczypiorku, cytryny. I jeden ząbek czosnku od siebie, żeby było bardziej charakternie.

Ten kuskus to szybka robota, ale żeby było idealne, trzeba mu dać trochę posiedzieć w chłodzie. Bo zjedzone zaraz po tym, jak kuskus wchłonie całą wodę nie ma tak bogatego smaku jak po nocy spędzonej w lodówce. Istotą jego smaku jest ten właśnie chłód, który sprawia, że w ciepłe dni stanowi jedno z moich ulubionych dań.

300 g kuskusu

2 długie ogórki wężowe

4 pomidory

2 cytryny

1 pęczek natki pietruszki

1 pęczek świeżej mięty

1 pęczek szczypiorku

1 ząbek czosnku

3 łyżki oliwy

1 łyżeczka soli

Ogórki umyj dokładnie i zetrzyj do miski na tartce o najdrobniejszych oczkach (tej bocznej, nie tej która zamieni je w papkę). Pomidory posiekaj drobniutko, aby puściły jak najwięcej soku. Razem z nim dodaj je do ogórków. Zioła i czosnek posiekaj drobniutko, przesyp je do miski. Wlej oliwę, wyciśnij sok z dwóch cytryn. Dodaj drobniutko posiekany ząbek czosnku i sól. Wsyp kuskus i dobrze wymieszaj go z całą zawartością miski. Miskę owiń folią spożywczą i schowaj do lodówki na kilka godzin, najlepiej całą noc. Na chwilę przed podaniem rozpulchnij kuskus widelcem. Podawaj jako danie samodzielne, lub dodatek do dań mięsnych.

Smacznego!

One thought on “Kuskus typu tabbouleh

  1. Przepyszna sałatka, chociaż u mnie w barbarzyńsko nieautentycznej, bezpietruszkowej odsłonie (jeszcze nie dojrzałam do natki, może kiedyś…?). 2-3 dni w lodówce nie zaszkodziły jej ani troszkę, wciąż smakowała rozkosznie (a doczekała tak długo tylko ze względu na gigantyczny rozmiar przygotowanej porcji i nadmiar innych dobroci). Dziękuję za przepis!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>