Kurczak z kiełbasą w winie Madera

Święta, święta, wszędzie święta. W hipermarketach, na drzewach, w internecie, na spotkaniach typu „śledzik”. Pierwszy dzień grudnia daje zielone światło do rozpoczęcia przygotowań do TYCH trzech dni w roku. Prezenty świąteczne, ubrania świąteczne, imprezy świąteczne, potrawy świąteczne…Blogosfera kulinarna już od kilku dobrych tygodni pachnie przyprawą do pierników i śledziami w milionie odmian. A u mnie cisza… 

Stety niestety i w tym roku nie wpiszę się w ten popularny nurt dostarczania i testowania przepisów na miesiąc przed wigilią. Dla mnie jedzenie świąteczne jest jedzeniem świątecznym w pełnym tego słowa znaczeniu – powinno być spożywane od pierwszej gwiazdki do północy 26 grudnia. Ani sekundy krócej, ani sekundy dłużej. Po całym roku eksperymentowania w kuchni przyznam szczerze, że z wielkim zadowoleniem sięgnę po tradycyjne, najprostsze potrawy: pierogi z kapustą i grzybami, smażonego karpia czy sernik. Nic więcej nie musi istnieć.

Dla tego, drogi czytelniku, jeżeli atmosfera świąteczna przytłoczy Cię, poczujesz się zagubiony i nieprzygotowany – zajrzyj na mojego bloga, będzie nas dwoje :) Gwarantuje, że nie będzie tutaj przedświątecznie ani przez chwilę. Obiecuję, Grinch :)

A teraz zapraszam na kurczaka, którego zamarynowałam w przywiezionej z wycieczki Maderze. Upojna noc w lodówce z tym słodkim trunkiem oraz szczyptą wędzonej papryki sprawiła, że kurczak nabrał niesamowitego słodkawo – dymnego smaku. Jeżeli nie macie Madery, a macie np. Porto lub inne dojrzewające w dębowych wino – nie zawahajcie się go użyć. Idealnym uzupełnieniem byłoby do niego chorizo, ale dobra polska swojska kiełbasa też obroni to danie.

4 podudzia z kurczaka

2 łyżki oliwy

4 łyżki wina madera

1/4 łyżeczki papryki wędzonej

6 ząbków czosnku

200 g kiełbasy

tymianek

kilka małych słodkich papryk

5 łyżek ugotowanego kuskusu

Kurczaka wsadź do naczynia, dodaj paprykę, wino oraz oliwę z oliwek, wymieszaj wszystko dokładnie, naczynie owiń folią i wstaw do lodówki na kilka godzin, najlepiej na całą noc.

Następnego dnia przełóż kurczaka do żaroodpornego naczynia. Posyp go solą, pieprzem i jeszcze raz szczyptą wędzonej papryki. Słodkie papryki nadziej kuskusem, dołóż je do kurczaka razem z kawałkami kiełbasy i ząbkami czosnku. Całość skrop oliwą. Piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez ok 40 minut, do czasu aż mięso z zewnątrz się przyrumieni. Podawaj natychmiast. Smacznego!

 

3 thoughts on “Kurczak z kiełbasą w winie Madera

  1. Hmmm…. wyglada pysznie. Mam pytanie – gdzie w Warszawie mozna kupic papryke wedzona w proszku. Przyznam, ze liczylam na Alme ale nniestety tam nie bylo. Pls o jakies sugestie :)

  2. ślinka cieknie od samego patrzenia.. a miałam być na diecie:)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>