Kruche ze śliwkami na węgierską nutę

Maliny przeszły mi w tym roku koło nosa. Dla tego śliwek tak łatwo nie puszczę. Od tygodnia w moje nieistniejące firanki przepojone są zapachem pieczonych śliwek, które podsyca cukier i cynamon. Dla mnie śliwki bez cynamonu nie istnieją. Potrzebują jego i ciepła, aby stać się tym czym naprawdę są.

Dla tego nie trzeba im wiele. Wystarczy kruche, maślane ciasto z małym dodatkiem skórki z cytryny. Podpowiedział mi to Karel Gundel – budapesztański kucharz, który przeszedł do historii jako najznamienitszy węgierski restaurator. W swojej książce kucharskiej, którą nieopatrznie zostawiłam w Warszawie, poleca zetrzeć świeżej skórki cytrynowej do ciasta oraz posypać śliwki płatkami migdałowymi. Niestety dalszych szczegółów przepisu nie pamiętam, czego bardzo, ale to bardzo żałuję. Coś mi mówi, że ciasto powinno mieć dodatek migdałów i odrobiny proszku do pieczenia. Ale głowy uciąć sobie nie dam. Bez względu na to jak bliskie lub dalekie jest oryginałowi, jest pyszne na swój własny sposób.

 

300 g mąki

200 g masła

100 g cukru pudru

1 jajko (lub 2 łyżki śmietany)

skórka z jednej cytryny

0,7 kg śliwek

cynamon

2 łyżki cukru

płatki migdałowe

Masło posiekaj z mąką i cukrem pudrem. Kawałki masła powinny być wielkości zielonego groszku. Dodaj jako i skórkę z cytryny. Szybko zagnieć ciasto, które następnie owiń w folię spożywczą, spłaszcz do postaci dysku i schowaj do lodówki przynajmniej na godzinę. Ciasto następnie rozwałkuj i wyłóż nim formę do tarty (24 cm). Ciasto nakłuj widelcem i schowaj do zamrażarki na 30 minut. Obciąż grochem lub kulkami ceramicznymi i podpiecz w 180 stopniach przez 15 minut. Ściągnij obciążenie i dopiekaj przez 10 minut.

Na cieście ułóż przepołowione śliwki. Posyp je cynamonem, cukrem i płatkami migdałowymi. Wstaw do piekarnika i piecz przez 25 minut. Przed zjedzeniem ostudź. Albo i nie. Tylko wtedy koniecznie dołóż do kawałka ciasta kulkę lodów cynamonowych. Najlepiej domowej produkcji :)

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>