Kremowy sernik rabarbarowy, z kremem mascarpone, truskawkami i kruszonką

Znowu jestem w Warszawie i z drobnymi przerwami trochę w niej teraz pomieszkam. Przyjechałam tutaj w konkretnym celu i nie wyjadę, dopóki go nie osiągnę. Sprawa tyczy się mojej pracy magisterskiej – koszmaru, który jeżeli dobrze policzę, spędza mi sen z powiek od dobrych 6 lat. Mam już dość bronienia się przed obroną, zaliczania kolejnych różnic programowych, sponsorowania kolejnych remontów swojej szkoły. Przynajmniej jedna z jej sal powinna być mojego imienia – Moniki Waleckiej, wiecznej studentki, hojnej donatorki… Stawiam więc sprawę na ostrzu noża. Albo ona, albo ja. Teraz albo nigdy.

No więc mieszkam sobie w naszym pustym mieszkaniu, w którym oprócz tysiąca filmów na dvd, kilku książek kucharskich drugiej potrzeby, 2 misek, 4 talerzy i 2 szklanek niewiele jest. Nie przeszkadza mi jednak ten minimalizm środków i w zasadzie kiedy minęła pierwsza rozpacz związana z rozłąką to cieszę się, że dla odmiany mogę tu troszkę sobie pomieszkać i pooddychać warszawskim powietrzem. Pierwszego dnia kupiłam kilka niezbędnych do życia rzeczy: okrągłą tortownice, tarkę, pęk kolendry i doniczkę z bazylią, której zapach nieodłącznie kojarzy mi się z latem. Zajrzałam też na Halę Mirowską, której stragany kuszą nowalijkami. Wyjątkowo oparłam się szparagom, ale rabarbarowi już nie mogłam. Zwłaszcza, że tutaj kosztuje trzy razy taniej niż w Pradze.

Pomysł na rabarbarowy sernik zakwitł w mojej głowie całkiem niedawno, ale ostatecznego kształtu nabrał w ostatniej chwili, kiedy do koszyka wkładałam twaróg sernikowy. Ciastka owsiane już stały na półce, aby przemienić się w spód ciasta, ale tym razem postanowiłam postąpić na opak. Bardzo kremowy sernik z pieczonym rabarbarem, taki ledwo ścięty, pokryty warstwą kremu ze śmietany i mascarpone, na to świeże truskawki. I kruszonka. Morze chrupiącej, maślanej kruszonki, która podkreśli kremowość i jedwabistość sernika.

Spróbowała go Magda. Kiedy wzięła do ust pierwszy kęs zapytała, czy może po prostu nic nie mówić. Potem była Basia, którą sernik przeniósł do czasów dzieciństwa i przyjemnych wspomnień. Z usty Sylwii i Jarka wydobyły się tylko ciche pomruki zadowolenia. A ja myślę sobie o nim, że teraz w sezonie należy go upiec przynajmniej dwa razy. A na wszelki wypadek zamrozić jeszcze pięć kilo rabarbaru, gdyby w środku ciężkiej zimy naszła nas ochota na przypomnienie sobie smaku lata.

 

Przygotuj pieczony rabarbar:

 1 kg rabarbaru

2 łyżki cukru

Rabarbar opłucz, pokrój na kawałki o długości 5 cm. Ułóż na blaszce do pieczenia, posyp cukrem. Piecz w piekarniku nagrzanym do 160 stopni przez 30 minut. Pozostaw do ostygnięcia. Przygotuj masę sernikową:

 1 kg twarogu trzykrotnie mielonego*

1/2 laski wanilii (lub 2 opakowania cukru wanilinowego)

2/3 szklanki cukru

7 jajek

200 ml śmietany kremówki 30% lub 36%

2 łyżki mąki ziemniaczanej

cały upieczony rabarbar

Do miski wrzuć połowę upieczonego rabarbaru i cukier, wanilię (lub cukier wanilinowy), utrzyj je na gładką masę. Dodaj twaróg i rozpocznij miksowanie wbijając do sera kolejne jajka. Nie przerywając miksowania dodaj śmietanę i pozostały rabarbar, a na samym końcu mąkę ziemniaczaną.

Przelej masę do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w piekarniku nagrzanym do 150 stopni do momentu aż sernik się zetnie, przez ok 50 minut. Sernik jest gotowy, kiedy lekko potrząśnięty zachowuje się jak galaretka. Jeżeli wolisz bardziej wypieczone serniki, zostaw go w piekarniku na 20 minut dłużej. Gotowy sernik wystudź, a następnie schowaj do lodówki, przynajmniej na całą noc. Przygotuj krem:

 200 ml śmietany kremówki

250 g serka mascarpone

 Śmietankę ubij na sztywno, dodaj ser mascarpone i miksuj krótką chwilę do uzyskania gładkiego kremu. Rozprowadź go po wierzchu przestudzonego sernika i schowaj do lodówki. W międzyczasie przygotuj kruszonkę:

50 g miękkiego masła

2 łyżki płatków migdałowych

2 kopiaste łyżki wiórków kokosowych

6 łyżek mąki

6 łyżek cukru

W misce zmieszaj mąkę, cukier, wiórki kokosowe i płatki migdałowe. Dodaj masło i palcami rozetrzyj je z sypkimi składnikami. Gdyby kruszonka była zbyt mokra, dodaj do niej po łyżce mąki i cukru. Dobra kruszonka daje się zlepić w kulę, ale przy lekkim nacisku rozpada się na okruszki.

Zbij ją w kulę, a następnie rozdrobnij, przełóż na talerz i wstaw na 30 minut do zamrażarki. Potem wysyp na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i zapiekaj na złoty kolor w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Stanie się to szybko, po ok. 10 minutach, także uważaj, żeby jej nie spalić. Przemieszaj kruszonkę łyżką i piecz jeszcze kilka minut, aby równomiernie się zezłociła. Wyjmij z piekarnika, raz jeszcze przemieszaj i pozostaw do ostygnięcia. Wyjdzie jej troszkę więcej niż potrzeba na sernik, więc przełóż ją do szczelnego, suchego naczynia. Oprócz posypki do sernika kruszonka doskonale nada się również do deserów lodowych, musli, granoli lub sałatek owocowych.

Na chwilę przed podaniem sernika opłucz 500 g truskawek, a następnie potnij je na ćwiartki. Ułóż na warstwie kremu, a całość obficie pokryj kruszonką.

 Smacznego!!

 



5 thoughts on “Kremowy sernik rabarbarowy, z kremem mascarpone, truskawkami i kruszonką

  1. upiekłam sobie to cudo jako tort urodzinowy. rozwaliło mi kubki smakowe. absolutnie przepyszny sernik z równie przepyszną kruszonką. tylko ja piekłam w prostokątnej formie, bo masy wychodzi stanowczo za dużo na tortownicę 26 cm (a to jest największa jaką posiadam). pozdrawiam serdecznie! :)

  2. A w jak dużej tortownicy piekła pani sernik?

  3. Tak, piekę właśnie Twój sernik, tylko na truskawki jeszcze za wcześnie, więc sobie odpuszczam:) I w dodatku bardzo Ciebie rozumiem z tą obroną i mam nadzieję, że CI się w końcu udało:) Ja właśnie jak przystało na studentkę z 7 letnim stażem, to zamiast przejmować się terminem mojej obrony zabrałam się za pieczenie.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>